Safranbolu mutfağı yöresel yemek kültürü açısından oldukça zengin bir yer. Safranbolu geziniz sırasında oldukça uygun fiyatlara bir çok lezzetli yemek yiyeceğinize emin olabilirsiniz. Hemen hemen her restoranda birbirine benzer ürünleri bulabileceğiniz gibi lezzet olarak da birbirine yakınlar.
Bükme Pide
Safranbolu mutfağına has bir pide çeşididir. İçerisinde ıspanak ve kıyma yer alıyor. Görüntüsü Bafra kapalı pidesi gibi.
Rum Mantı
Yoğurtsuz mantı mı olurmuş. 🙂 Bal gibi de olurmuş. İçi az kıymalı mantı, üzerinde ufak et parçaları ve kavrulmuş sebzelerle harmanlanmış bir mantı çeşidi. Yoğurt yerine sos olarak soya kullanılıyor. Safranbolu yemekleri arasında kendi has tarzı ile ön plana çıkıyor.
Etli Yaprak Sarma
Bu sarmayı bir de Bozcaada‘da yemiştik. Ağızda dağılan enfes bir etli yaprak sarması. Ufak ufak sarıldığı için iyi bir emek barındırıyor. Etli yaprak sarmayı en beğendiğimiz yer Zencefil restoran oldu.
Cevizli Yayım
Erişte severler için iyi bir seçenek. İçeriği çok basit, sadece erişte ve ceviz. Bunun cezile birlikte keş peynirle servis edileni Göynük taraflarında servis ediliyor. Kesinlikle çok daha iyi.
Peruhi
İçi süzme yoğurtla kapatılmış mantı. Üzerine yağda kavrulmuş naneli, pul biberli sos gezdiriliyor. İçeriğinde yoğurt olduğu için ekstra bir yoğurda ihtiyaç duymuyorsunuz. Peruhi, Safranbolu yemeklerinin içerisinde sevdiğimiz lezzet oldu diyebiliriz.
Tereyağlı Uzun Fasülye (Pakla)
Pişmiş ve üzerine tereyağı gezdirilmiş uzun bal gibi fasülyeler. Yemek yanına lezzetli bir ara sıcak.
Gözleme
Bir çok yerel bölgede görmeye alışkın olduğumuz el açması gözlemeye Safranbolu’da da bir çok yerde ulaşabilirsiniz.
Yörük köyü’ne de gitmeyi planlarsanız burada Yörük Sofrasında yemenizi tavsiye ederiz.
Safranbolu Usülü Kahve ve Sahlep
Safranbolu’da yöresel içecekleri içebileceğiniz en güzel yerlerden birisi Yemeniciler Arasta’sında (Çarşısında) yer alan Arasta Hünkar Kahvecisi. Sıcak samimi bir ortamı var.
Biraz sunumundan bahsedelim 🙂 Kahve bardaklarının içinde önce sıcak su geliyor ve ortada boş bir su bardağı. Biz ne olduğunu anlayana kadar kahve geldi cezveyle. Meğersek kahve geldiğinde fincanlardaki suyu buraya boşaltmak gerekiyormuş. Kahve bardağının sıcak olmasını ve kahvenin hemen soğumasını engelliyormuş. Diğer çay kaşıklı mini su bardağının içerisinde damla sakızı var. Ege’ye gidenler çokça karşılaşmıştır. Diğer daha minik bardakta ise karadut şurubu. Biraz başta kafa karışmıyor değil ama çabuk müdavim olunuyor.
Tencerede gelen sahlepi kepçeyle bardaklara dolduruyorsunuz. Usulden mi bilinmez ama tadı çok lezzetli geldi bize.
Hele hava güzelse ve bahçesinde yer bulabilirseniz tadından yenmez.
Safranbolu Bağlar Gazozu
Her yerin gazozu olur da Safranbolu’nun yerli gazo olmaz mı. Safranbolu Bağlar gazozunu Safranbolu’daki hemen hemen tüm yeme içme mekanlarında bulabilirsiniz. Limonlusu, safranlısı gibi çeşitleri de mevcut.
Safran Çayı
İçerisinde bir kaç parça safran çiçeğiyle servis edilen sıcak su aslında. Safran bildiğiniz gibi çok renk veren ama baskın bir tadı olmayan bir bitki. Yanında gelen bal ve limon durumu toparlıyor. Yine Yemeniciler Arastası içerisinde yer alan Gıygaşuk kafede denemenizi tavsiye ederiz.
Safranbolu Lokum
Gelelim lokuma. Bildiğiniz gibi Safranbolu’nun en meşhur ürünü lokum. Zaten çarşıda dolaşırken bu durumu zihninize kazıyorlar. Her dükkanın önünden geçerken bir lokum yedirme ısrarı oluyor. 🙂 Çarşıda istediğiniz kadar lokum tadımı yapabilirsiniz. İzzeti ikram üst safhada. Lokumcuların içerisinde de en meşhurları İmren ve Safrantat. İkisi de kendi imalathanelerinde lokumlarını yapıyorlar gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Sevgiler,
Cansu&Bora