Bunu Paylaş

Assos, Çanakkale’nin güneyinde Ayvacık’a bağlı bir köy’dür. Burayı popüler yapan özelliklerin başında Kuzey Ege’nin en güzel denizine sahip olması, tarihsel bir çok başyapıta sahip olması ve İstanbul’a yakın olması geliyor diyebiliriz. Fakat bu taraflara yolu düşenlerin genellikle çok bilmedikleri bir yer var ki çok fazla şey kaçırıyorlar. Evet burası Assos’a bağlı Sivrice koyu mevkii.

Rotanereye’nin herkesin gittiğinin aksine bir tık daha bilinmeyeni, bir tık daha gözden uzağı seçtiği doğrudur. Assos merkezinin tatil için en çok tercih edilen bölgelerden birisi olmasından kaynaklı insan kalabalığı, fahiş fiyatları ve bozuk yolları yaklaşık 10 senedir Sivrice koyunu tercih etmemize yol açıyor. Sivrice koyu da artık eski havasında değil oldukça popülerleşmiş durumda. Artık İstanbul’dan eski iş arkadaşıyla karşılaşılabilecek, sohbetlerde “abi çok iyi bir yer buldum çadırını alıyorsun, denizi muazzam” olarak anlatılan bir yer durumunda. Artık biz de bölge hakkında yazı yazarsak, bilinirliğine katkıda bulunup sote yerimizi kaybeder miyiz diye düşünmüyoruz çünkü son yaz tatilimizde anladık ki kaybetmek üzereyiz. 🙂

Sivrice’yi Merkez Alıp Gezilecek Yerler

Çoğu tatil yerinde sadece deniz, kum ve güneşin tadını çıkarırsınız. Assos bölgesi tarihe ait bir çok esere ev sahipliği yapıyor. Tatiliniz sırasında bir hava değişikliği ihtiyacınız için Assos için tarihi gezilecek yerleri sıraladık.

Behramkale

Behramkale köyü, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bugüne hayatta kalan bir köydür. Köy antik surların içine inşa edilmiştir ve sadece 150 evden oluşuyor. Son 30 yıldır korunan bir sit alanı olduğundan yeni evler inşa etmek yasaktır. Köyün içerisinde oteller, restoranlar, hediyelik eşyacılar ve ev yapımı ürün satan yerlileri görebilirsiniz. Turizm açısından da oldukça gelişmiş ve bilinirliği yüksek olan bir bölgedir.

Assos Antik Kenti kapısı ise tepenin tam üstündedir. Kapıya girdiğinizde Athena Tapınağı’na ulaşıyorsunuz. Yine bu yol üzerinde oldukça fazla, ev yapımı yiyecek ve hediyelik eşya satan köylü kadınları görebilirsiniz; otlar, zeytinyağı, ev yapımı tarhana ve giysi standları yer alıyor.

Assos Rıhtım

Assos merkez denildiğinde ilk akla gelen rıhtımdır. Taş binalar ve denizin buluştuğu noktada çok sayıda otel ve restoran var. Rıhtıma oldukça dar bir yoldan iniliyor. Kalabalık tatil dönemlerinde inerken veya çıkarken saatlerce beklemek durumunda kalabilirsiniz. İnmeyi başardığınızda da kalabalık dönemlerde aracınızı park edecek yer bulmak oldukça zor. Yol üzerinde biraz uçurum kenarı bir yer bulup 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile aşağıya ulaşmak en olası durum olarak karşınıza çıkıyor. Tabii ki yine söylüyoruz bu dediklerimiz kalabalık dönemler için geçerlidir.

Eğer varmayı başarırsanız:) rıhtımda sizi yine enfes bir deniz bekleyecek.. Buradaki su üzerindeki iskelelerde şezlong ve denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Rıhtımda diğer bir güzellik ise bu bölgeye has waffle dondurma. İnce kıtır waffle hamuru üzerine az çikolata kreması ve içerisine seçtiğiniz dondurmalar eklenerek servis yapılıyor. Tadı damağınızda kalacak bir lezzet mutlaka denemelisiniz. Dondurma için meşhur Yahya Usta’yı tercih edebilirsiniz.

Gülpınar Köyü / Apollon Tapınağı

Sivrice’ye 22 km mesafede yer alan Gülpınar köyü, Çanakkale yolu üzerinde yer alıyor. Gülpınar köyünde görülmesi gereken en önemli yer Apollon Tapınağı. Burası bir açık hava müzesi ve girişte müze kart geçerli. Troya kentindeki Athena tapınağından sonra Troas’ın ikinci önemli tapınağıdır. Yakın zamanda restore edilen tapınak oldukça bakımlı ve korunmuş görünüyor.

Gülpınar köyüne gitmişken zeytin ve zeytinyağı da alabilirsiniz. Külahlı zeytinyağı dükkanı kendi tarlalarında yetiştirip ürettikleri zeytin ve zeytinyağlarını satıyorlar. Biz hepsinden aldık ve memnun kaldık.

Bir diğer önerimiz ise ola ki karnınız acıkırsa yemek molası için Hektor Restaurant. Güzel ev yemekleri bulabileceğiniz tam bir esnaf lokantası.

Babakale

Türkiye’nin en batı ucu olmasıyla bilinen Babakale eski dönemlerde kalan bir balıkçı kasabasıdır. Buraya geldiğinizde kaleyi ziyaret edebilir ve lezzetli kalamarlarından yiyebilirsiniz.

Fotoğraf Kaynak: www.assosrehberim.com

ASSOS KOYLAR PLAJLAR

Bu bölgenin suyu genel itibaryle biraz serin. Fakat bir Bozcaada, Akçay veya Ayvalık gibi nefes keser cinsten değil. Bizim tabirimizle limonata kıvamı. Güzel serinletiyor ve çıkınca bir süre sıcaktan bunalmıyorsunuz. Buralarda sezon Temmuz, Ağustos aylarıdır. Haziran veya Eylül ayları ise öğleden sonra esen rüzgarlarla biraz deniz hafif dalgalanır ve gölgede bir nebze üşütür. Ocak’ta bile denize girmişliğimiz var buralarda ama siz yine de planlarınızı Haziran ortasından sonra ve Eylül 15’i geçirmeyecek bir tarih aralığına yapın. Assos bölgesindeki gidilebilecek plajları ve koyları aşağıda listeliyoruz.

Assos Sivrice Koyu

Assos bölgesinde bir çok koy olmasına rağmen Sivrice koyu bizim favori koyumuz. Diğer bölgelere nazaran halen çok sakin ve bu bölgedeki en güzel denize sahip. Git gide bilinirliğini attırsa da birkaç sene daha kalabalıktan kaçmak için iyi bir seçim olmaya devam edebilir. Sivrice plajı taşlık bir plaj ve denizi pırıl pırıl. Denize genellikle belirli aralıklarla bulunan iskelelerden giriyorsunuz. Kıyı şeridinden denize girmek isteyenlerin özellikle sezonun başlarında deniz kestanelerini kontrol etmelerinde yarar var.

Assos Kadırga Koyu

Assos Behram köyünden yaklaşık 5 km mesafede meşhur Kadırga koyu yer alıyor. Kadırga koyu uzun bir sahile sahip ve bu sahil üzerinde yan yana birçok plaj işletiliyor. Plajlarda genellikle 2 şezlong 1 şemsiye ücreti 20-30 tl aralığında. Assos’un en meşhur koyu olduğu için tahmin edersiniz ki genellikle kalabalık oluyor. Bazı günler rüzgarlı ve dalgalı olabiliyor. Denizi ve plajı ise tamamen kumluk.

Sokakağzı Koyu

Sivrice koyunun biraz ilerisinde kalan Sokakağzı koyu görece daha kalabalık ve iç içe şezlongların konulduğu bir plaj. Sivrice’den çok burası insanlar tarafından daha çok biliniyor. Denizi taşlık ve yine iskelelerden denize girilebiliyor.

Assos Rıhtım Plajları

Rıhtım bölgesindeki plajlar daha çok sahildeki otellere ait. Birbirine çok yakın ve iskeleden denize girebileceğiniz şekilde tasarlanmış. Kumsal yok. Deniz tabii ki burada da şahane ama ulaşımı ve kalabalıklığından dolayı sakin bir döneme denk getirmenizi öneririz.

YEME-İÇME ÖNERİLERİ

Balıkçı Muammer Can

Muammer Can Sivrice koyunun yıllardır tek değişmeyen adresi desek yeridir. Hemen sahildeki ufak bir barakada yıllardır hizmet veriyor. Muammer Bey eşi ve çocukları ile birlikte burayı işletiyor. Sabahları kahvaltı için tercih edebilir hemen önünden denize girebilir, zeytinyağlıları, kabak çiçeği dolması ile öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz. Akşamları ise çakıl plaj üzerine kurulan ahşap masalarda gün batımından itibaren keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Kendi yaptıkları mezeler ve taze balıklarını mutlaka denemelisiniz. Her daim kaliteli, lezzetli ve ekonomik ürünler için tek geçeriz.

Ethem İle Aslı

Gelgelelim yeni nesil gençlerin bu bölgeye katılımı arttıkça onlara hitap eden farklı yerlerde açılmaya başlamış durumda. 2015 yılında açılan bu mekan Sivrice koyunun son yıllarda popüler mekanlarından birisi haline geldi. Birkaç gün öncesinden rezervasyon yaptırmazsanız pek kolay yer bulunmuyor. Güzel mezeler ve ortamda keyifli bir akşam yemeği için denemenizi öneririz.

Saf-i Meze Cafe Restaurant

Saf-i Meze de Sivrice yeni açılan mekanlardan birisi. Diğer restoranlardan farklı olarak menüde sadece meze çeşitleri ve ara sıcaklar var. Bu sebeple meze fiyatları biraz yüksek tutulmuş. Dışardan içkinizi de getirebiliyorsunuz. Mekan ambiyansı ve işletme sahipleri gayet ilgili ve güleryüzlü.

İyi Dinlenmeler,

Cansu & Bora

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons