Öncelikle belirtmek isteriz ki genel olarak Lviv şehri gerçekten çok güzel ve keyifli. Seyahatimizi 4 gece konaklama olarak planlarken acaba 4 gece çok mu uzun diye tereddütlerimiz olmuştu. Fakat dolu dolu bir 4 gün geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Gidecek olanlara en az 3-4 günlük bir tatil planlamalarını tavsiye ederiz.
LVIV GENEL GÖRÜNÜM
Lviv şehri tarihi yapısını korumuş keyifli bir Avrupa şehri görünümünde. Şehir merkezi 1-2 günde de gezilebilir. Esas uzun zamanınızı alacak kısmı gezerken buraya da uğranır, burada yemek yenir, aaa burası ne güzel yermiş dediğiniz yerlere kısa kısa uğradığınızda oluşuyor. Lviv’de konsept hale getirilmiş çok fazla kafe, restoran, bar var. Lviv şehrinde gittiğimiz ve önerdiğimiz mekanlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://rotanereye.com/lvivde-nerede-ne-yenir-ne-icilir/
Lviv şehri gündüzleri olduğu kadar geceleri de kalabalık ve hareketli. Geç saatlere kadar sokakta gezmenin keyifli olduğu şehirlerden birisi bizce. Güvenlik olarak hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Hatta bir çok Avrupa şehrinde olduğu gibi sokak satıcısı, köşe başlarını bekleyen uyuşturucu satıcıları gibi insanın tedirgin edebilecek hiç bir görüntü yok.
Lviv’de siyasi bir hava da seziyorsunuz. Bazı kafe ve restoranların duvarlarında da bu durumu görebilirsiniz. Putin’e karşı çok büyük bir öfke ve Trump’a karşı da bir sevgi olduğunu görüyorsunuz.
LVIV EKONOMİ
Lviv gayet ekonomik bir şehir. Fakat ekonomik diye tedbiri elden bırakmamak gerekir. Her zaman ufak tüyolarla daha ekonomik hale getirilebilir. 🙂 Lviv para birimi de TL gibi son yıllarda çok fazla değer kaybeden para birimlerinden bir tanesi.
Lviv para birimi Grivna döviz bürolarındaki yazımı ise UAH. Kabaca tüm kurlardaki oran orantıyı aşağıda paylaşıyorum.
1 TL ≈ 6 UAH
1 DOLAR ≈ 25 UAH
1 EURO ≈ 30 UAH
Her yerde sadece Grivna üzerinden ödeme yapıldığından mutlaka kendi elinizdeki diğer para birimlerini Ukrayna para birimine çevirmeyi unutmayın. TL’den Grivna’ya çeviri imkanını sadece havaalanında gördük fakat belki başka döviz bürolarında çeviri gerçekleşiyordur.
Grivna cinsinden gördüğünüz para birimlerini direkt olarak 6’ya bölerek TL cinsinden ne kadar harcama yaptığınızı görebilirsiniz.
Lviv’de taksi fiyatları biraz muammalı. Farklı farklı fiyatlar söylenebiliyor. En garanti yol Uber. Lviv’de yaygın olarak Uber kullanılıyor. Normalde Havaalanında şehir merkezine taksiler 250 Grivna isterken biz Uber çağırdık ve 78 Grivna’ya gittik. Fark 3 katından daha fazla. Onun için Lviv ulaşımda Uber’i öneriyoruz.
Lviv şehir içimde tramvay ağı çok geniş. Ulaşım için de taksi veya Uber düşünmeden önce bu yolla ulaşımı da deneyebilirsiniz. Fiyatlar 5 Grivna (1 TL bile değil).
Yeme içme fiyatlarına gelecek olursak, restoranlarda genel olarak fiyat farkları çok yüksek değil fakat sizi tasarrufa götürecek birkaç tavsiye verebiliriz. Geleneksel yemekler için Puaza Hata restoranına giderek veya çikolata için Lviv Handmade Chocolate yerine Rochen’e giderek tasarruf sağlayabilirsiniz.
LVIV ULAŞIM
Lviv’e ulaşım için hemen hemen tüm hava yollarının uçak seferleri var. Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havalimanı ise merkeze çok yakın.
Lviv içi ulaşımda ise Uber’i seçmenizi tavsiye ederiz. Fiyatlar uygun ve Uber ağı gelişmiş durumda. Onun haricinde tramvay hattı da gayet yaygın ve tramvayların hepsini gündüzleri bayanlar kullanıyor. Fiyatları da 4 Grivna yaklaşık olarak 0,7 TL’ye denk geliyor.
LVIV KONAKLAMA
Lviv konaklama için bizim tercihimiz hemen Rynok meydanındaki bir otel oldu. Merkeze yürüme mesafesinde iç sokaklara doğru da alternatifler var. Kaldığımız otel On The Square Guesthouse idi. Oldukça temiz ve çalışanlar güleryüzlüydü. Hiçbir sorunla karşılaşmadık. Gecelik konaklama fiyatı gecelik çift kişik oda 40 Euro, Lviv ortalamasının biraz üzerindeydi. Otele ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
Sevgiler,
Cansu&Bora
Bunları da okuyabilirsiniz;