Bunu Paylaş

Tarih ve doğanın birlikteliğinin en güzel örneklerinden biri olan Potsdam şehri Almanya’nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Özellikle parkları, sarayları, nehirleri ve yeşil alanları ile öne çıkan şehrin günümüzde dörtte biri bina ve cadde iken kalan kısmı sadece yeşil alandır. Tarihi ve doğasını koruyan şehir Potsdam’da yaklaşık 20 göl ve nehir olduğu biliniyor.

Berlin‘e gitmişken günübilirlik Potsdam gezisi planlayanlar, şehir merkezine sadece 35 km uzaklıktaki kente özel araç ile 40-50 dakikada ulaşabilir. Tren yolculuğu sevenler için ise Berlin‘den kalkan trenler ile 1 saatte ulaşmak mümkün.

Park Sanssouci

Potsdam şehri gezisi için en az bir gün ayırmanızı tavsiye ederiz. Görülmesi gereken yerler, biraz kahve molası, göl kenarında yürüyüş derken zaman nasıl geçmiş anlamayacaksınız. Potsdam 2. Dünya Savaşı sırasında Berlin gibi tahrip olmadığı için geçmiş günlerden bugünlere kadar tarihi dokusunu tüm orjinalliği ile koruyan bir şehir.

Potsdam şehrindeki gezilecek yerleri de aşağıda sıralıyoruz.

Park Sanssouci

Sanssouci Parkı, Almanya Potsdam’daki Sanssouci Sarayı’nı çevreleyen oldukça büyük ve en meşhur parktır. Şehrin en bilinen simgesi olan Sanssouci Sarayı da bu park içerisinde bulunur. Sanssouci 1990 yılında UNESCO’nun koruması altına alınarak Dünya Mirası listesine girdi.

Park içerisinde gitgide daha fazla bina yapıldıktan sonra parkın genişletilmesi ile birlikte 2,5 km uzunluğunda bir ana cadde inşa edilmiştir. Doğuda 1748 Dikilitaş tarafında başlayan cadde yıllar geçtikçe batıdaki Yeni Saray’a kadar uzatılmıştır.

Park Sanssouci

Frederick Sanssouci Park’ın çeşme sistemine yoğun bir yatırım yapmış. Bu sebeple park içerisinde bulunan fidanlık ve seralarda portakal, kavun, şeftali ve muz gibi meyveler bolca bulunur.

Park içerisinde sarayları ayrıca gezmek isterseniz giriş kısmından bilet almak gerekiyor. Potsdam gezilecek yerlerin başında gelen Park Sanssouci’nin bahçesinde gezip dolaşayım ve sarayları dışarıdan göreyim derseniz de giriş ücretsiz.

Park Sanssouci

Sanssouci Sarayı

Potsdam Sanssouci Sarayı 1745-1747 yılları arasında Prusya Kralı Büyük Frederick için yazlık sarayı olarak yaptırılmıştır. Kral Frederick her şeyden uzakta kalıp rahatlamak istediği için bu sarayı tercih etmiştir. Sarayın ismi tam olarak bu bu ihtiyacı vurguluyor. Fransızca bir kelime olan “Sans Souci” “endişesiz, endişe duymayan” anlamına geliyor. Kral Frederick’in edebiyat ve sanat ile ilgilenebilmek için bu sarayı kullandığını bilinmektedir.

Sanssouci Sarayı

Kral Frederick, eşi ve köpekleri ile birlikte bu sarayın bahçesine gömülmek istemiştir. Mezarının üzerine bırakılmış patatesler görebilirsiniz. Almanya’yı patates ile tanıştıran ilk kral olduğu için, mezarına patates bırakıldığı söyleniyor.

Kral Frederick Mezarı

Chinese House

Çin Evi, Kral Frederick tarafından Sanssouci parkının bahçesine inşa ettirildi ve tamamlanması tam 9 yıl sürdü. Prusya’nın ekonomik sıkıntı yaşadığı yedi yıl savaşları ile aynı dönemde yaptırılması sebebiyle yapımının uzun sürdüğü biliyor. Yapımında Çin mimarisinden izler görülmektedir. Bina sadece dekoratif amaçlı olarak değil sosyal etkinliklere hizmet sağlamıştır.

Chinese House

Yeni Saray / New Palace

Potsdam Sanssouci Sarayı’nın batısında konumlanan Yeni Saray, 1763 yılında biten Yedi Yıl savaşlarından sonra yaptırıldı. Prusya Barok Sarayı olarak kabul edilmektedir. Kral için Yeni Saray, sadece bir ikamet yeri olarak değil, aynı zamanda önemli kraliyet ve onurların kabulü içinde kullanılmıştır. Kasım Devrimi ve II. Wilhelm’in kaçırılmasından sonra, Yeni Saray bir müze haline geldi ve İkinci Dünya Savaşı’na kadar öyle kaldı.

Yeni Saray / New Palace

Schloss Cecilienhof

Cecilienhof Sarayı, Potsdam şehrinde 1914-1917 yılları arasında İngiliz Tudor malikanesi stilinde Prusya veliaht prensi Wilhelm ve eşi Cecilie için inşa edilen bir saraydır. 176 odalı saray bahçeli geniş bir alanda yer alıyor. Prenses’in konakladığı alan giriş katındadır. Burada kütüphane, müzik salonu, sigara içme alanı gibi odalar bulunmaktadır. Giriş katında bulunan Cecilie’nin odası gemi kamarası şeklinde dizayn ettirilmiştir.

Cecilienhof

II. . Dünya savaşı sonrasında galip devletlerin önemli kararlar aldığı bir odak merkezi haline gelmiştir. Giriş katında Sovyet Devlet Başkanı Josef Stalin, İngiltere Başbakanı Winston Churchill ve ABD Başkanı Harry S. Truman’ın müzakere ve çalışma odaları yer alıyor. Bu üç büyük devlet başkanının siyasi tarihe yön verecek kararlar aldığı odalarda dolaşmak çok etkileyici. Sarayın büyük salonuna geldiğinizde, Almanya ve Avrupa’nın savaş sonrasındaki siyasi ve toprak düzeninin karara bağlandığı Potsdam Antlaşması’nın imzalandığı odayı göreceksiniz.

Sarayı ziyaret etmek isteyenler için giriş ücreti kişi başu 6 euro’dur.

Cecilienhof
Cecilienhof

Filmpark Babelsberg

Film stüdyolarını eğlence ile birleştiren bir yer Filmpark. Film stüdyolarında gezmek, aksiyon filmlerinden kesitleri canlı olarak izlemek, korku filmi sahnesinin içerisinde olmak istiyorsanız mutlaka Filmpark’ta bir gün geçirmelisiniz.

Konaklama Seçenekleri İçin : Potsdam Konaklama

İyi gezmeler,Cansu & Bora

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Berlin Gezi Rehberi

Viyana Gezi Rehberi

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons