İtiraf etmeliyiz ki Trabzon merkezinde Trabzon mutfağına ait yemekler bulabileceğiniz pek bir yer yok. Bu yüzden Trabzon’da nerede ne yenir yazısı yazabilmek oldukça zor. İmkan varsa Karadeniz’li teyzelerimizin yaptığı ev yemeklerini bulup yiyebilmek. Yine de Trabzon’a gittiğinizde en azından bir kere denemenizi tavsiye ettiğimiz yemek ve mekanları listeledik.
Akçaabat Köftesi (Cemil Usta)
Akçaabat köftesi Trabzon’un en meşhur yemeklerinden birisi. Sarımsağı bol olan bu köfte taze olmazsa içindeki bolca sarımsaktan dolayı kokusu ağırlaşır. Bu yüzden güzel yapan yerlerde yemek lazım. Akçaabat sahilde Akçaabat köftesi yapan restoranlar var. Bunlardan en popüler olanları Cemil Usta ve Nihat Usta köftecileridir. İkisinde de birçok kez yediğimizden dolayı Cemil Usta’nın kesinlikle daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yemeklerin bitiminde çay ve tatlı ikram edilir.
Balık (Bordo-Mavi Balık)
Trabzon’a kadar gelmişsiniz, balık yemeden dönmek olmaz. Boztepe mahallesindeki Bordo Mavi Balık fiyat olarak diğer restoronlara göre biraz yüksek kalıyor fakat gerçekten lezzetli balık yemek istiyorsanız doğru tercih. Yediğimiz her şey bu kadar mı güzel olur.. “Sahanda Fırın Zargana” ve “Sahanda Fırın Palamut” en beğendiğimiz yemekler oldu.
Trabzon balık restoranları arasında Bordo Mavi Balık ilk sıraları kesinlikle hak ediyor.
Muhlama – Kuymak
Trabzon yemekleri arasında ilk akla gelen kesinlikle muhlama olur. Muhlama; su, Trabzon peyniri, un ve tereyağı ile yapılıyor. İçerisinde faydalı bir şey yok denecek kadar azdır fakat güzel yapıldığında da lezzetine doyum olmaz. Ekmeği banınca elin peynire bulaşmadan uzayan peynirden kurtulamamalısınız.:) Muhlamayı Uzungöl Şömine Kafe’de kahvaltı sırasında ve Altındere Milli Park girişindeki belediye tesisinde olmak üzere iki farklı yerde denedik fakat tavsiye edebileceğimiz kadar beğenmedik maalesef.
Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı
Pilav deyip geçmeyin, İstanbul’daki herhangi bir pilavcı ile karıştırmayın. Trabzon Tarihi Kalkanoğlu Pilvacısı 3 kuşaktır bu işi sürdürüyor. Et suyu ile yapılan enfes pilav, yanına kavurma veya kuru fasulye ile servis ediliyor. İkram olarak turşu getiriyorlar. Bu menüye ek olarak kayısı hoşafını da içmenizi öneririz. Trabzon restoranları arasında en lezzetli yemek yediğimiz bir diğer yer de burası oldu.
Trabzon Pidesi
En büyük hayal kırıklıklarımızdan birisi kesinlikle pide oldu. İnternetten bulduğumuz en meşhur yerlerden birisinin önüne gittiğimizde öyle bir yer bulamadık, diğeri ise sanayideydi önüne gittik kapalıydı. İlla yiyeceğiz ya çarşıda bir diğer meşhur olan Rüştü’nün Fırını’na gittik. Kocaman bir hamur üstünde çok az bir peynir ve bir kaşık tereyağ geldi. Yenecek bir şey değildi. İkimiz ancak 1 tanesinin yarısını yiyebildik. Çıkarken de usta tam 400 gr hamur koyuyoruz sevdiniz değil mi dedi. Sanki pidenin kalitesi içerisine koyulan hamurla ölçülüyor gibi.:)
Laz Böreği
Trabzon tatlıları arasında insanın aklına gelen tek tatlı Laz Böreği oluyor. Burası için de bir tane popüler yer var, o da “Necla Hanım Ev Tatlıları”. Laz böreği yemek isteyenler burada yiyebilir.
Hamsiköy Sütlaç
Hamsiköy sütlacı şimdiye kadar yediğimiz en lezzetli sütlaç oldu. Az pirinç ile yapılan sütlaç üzerine kavrulmuş fındık ile servis ediliyor. 2 porsiyon rahat rahat yenilebilir. 🙂 Trabzon merkezde sütlaç yapan pek çok yer var fakat Hamsiköy’e gidip enfes manzaraya karşı yerinde yemek en güzeli. Hamsiköy’de sütlacı Niyazi Usta veya Pervanoğlu’nda yiyebilirsiniz. Biz her ikisinde de yedik, Pervanoğlu’nu daha çok beğendik.
Karadeniz Çayı
Doğu Karadeniz bölgesi hepimizin bildiği ve vazgeçemediği gibi lezzetli çayları ile meşhurdur. Trabzon’da herhangi bir mekanda çay sipariş ettiğinizde unutmamanız gereken tek şey çayı “süzgeçli mi, süzgeçsiz mi” istediğinizi söylemek olmalı. Eğer herhangi bir şey belirtmezseniz çay bardağa dökülürken süzgeçten geçirilmeden siyah tortuları ile birlikte servis ediliyor.
Hem keyifli hem de lezzetli çay içmek için iki farklı mekan önerimiz olacak. Bunlardan bir tanesi “Boztepe”, diğeri ise Sümela Manastırı dönüşünde yol kenarında yer alan “Debula Kafe” .
Güzel çay için ise Boztepe
Tüm bu saydıklarımızın sonunda çaysız bir Karadeniz gezisi eksik olur. Hem Trabzon’u tepeden görmek hem de lezzetli çay içmek için Boztepe’ye çıkmanızı tavsiye ederiz. Semaverde gelen sıcacık çay ile çekirdek çitletmek buranın klasiği olmuş.
Şimdiden afiyet olsun.
Cansu&Bora
2 Comments
Öneriler için teşekkürler. Sosyal tesisler nasıl acaba?
Merhaba, rica ederiz. Sosyal tesislerden yemek yememiştik ama güzel olduğuna yönelik duyumlar almıştık. İyi seyahatler.