Türkiye’nin 81 ili arasında yemek ile en çok özdeşleşen il kesinlikle Gaziantep’tir. Büyük şehirlerde bile bir çok restoranın isminde Antep yazısı geçer. Biz de yemeyi oldukça seven bir millet olduğumuz için Gaziantep’i özellikle son 4-5 senedir günübirlik veya sadece hafta sonu gezisi için çokça kişi ziyaret ediyor. Fakat herkes girmeden Gaziantep’te nerede ne yenir diye mutlaka merak ediyor. İşinizi şansa bırakmayın; Gaziantep yemekleri, Gaziantep mutfağı, Gaziantep menü önerileri ve Gaziantep restoranlarına ait bir çok bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Buraya gelmeden bir kaç gün önce sıkı bir perhize girerseniz iyi edersiniz. 🙂
Nereden başlamalıyım?
Aslında cevap istediğiniz yerden. Biz bir günümüze sabah Ali Nazik’le başladık mesela. Her saat her şeyi yerim diyorsanız zaten problem yok. Gaziantep’te güne bir kahvaltıyla başlamak istiyorsanız Orkide Pastanesi çok iyi bir deneyim sunuyor. Yöresel bir çok kahvaltı ürününü bulabilirsiniz. Burada da Adana’da ve Diyarbakır’da olduğu gibbigüne ciğerle başlama kültürü varmış. Bir çok ciğerci sadece sabah saatlerinde hizmet veriyor.
“Off ben planlayamam” diyenlere bu kardeşlerinizden nacizane öğün önerisi:)
1.Öneri
Sabah kahvaltısı Orkide yöresel kahvaltı – Öğle öncesi katmer – Öğle küşleme – İkindi Baklava – Akşam Antep kebabı – Final Menengiç kahvesi
2. Öneri
Sabah Ciğer – Öğle öncesi şöbiyet – Öğle Beyran Çorbası – İkindi Fıstıkzade veya Cennet çamuru – Akşam Ali Nazik
GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR?
Küşleme
Koyunun sırt bölgesindeki omurgasının iki yanında bulunan etidir. Sinirsiz bir et olduğu için terbiye edilmeden ve az pişirilerek tüketilir. Gaziantep mutfağının en önemli yiyeceklerinden birisidir. Bu lezzet için Küşlemeci Halil Usta ilk adrestir. Alternatif olarak Kebaphan’ı da tercih edebilirsiniz.
Beyran Çorbası
Gaziantep yemekleri arasında en meşhurlarından birisi Beyran çorbası. Pirinçli, kuzu etli ve bol baharatlı kendine has bir tadı var. Büyük şehirlerde gece geç saatlerin vazgeçilmezlerindendir. Gaziantep Beyran çorbası için önerimiz Metanet Lokantası.
Katmer
Gaziantep’te tatlı söz konusu olunca tabii ki baklava başımızın tacı. Ama onunla yarışan bir diğeri de katmer tatlısı. Gaziantep katmer nerede yenir için iki tane tavsiyemiz olacak. Birincisi, bu işe nesilden nesile yıllarını vermiş “Katmerci Zekeriya Usta”. Kime sorsanız size ilk burası tavsiye ediyor. Fakat biz lezzet konusunda tam puan veremedik. Hamuru biraz kalın ve tam pişmemiş geldi. İkinci öneri ise “Orkide Pastanesi”. Pastane deyip geçmeyin menüsü ve lezzetleri çok güzel bir mekan. Katmeri ise oldukça başarılıydı, bizim için katmerde bir numara burası oldu.
Künefe
Gel gelelim dillere destan künefeye… Gaziantep’te baklavacıdan çok künefeci aradık desek yalan olmaz. Gaziantep’te künefe yemek İstanbul’da gece saatlerinde kokoreç yemek ile eşdeğer. Künefeciler hafta sonları saat 02.00’a kadar açık ve hep dolu. Gaziantep künefe için iki önerimiz var. Birincisi, “Köz Antep Künefe”. Cennet çamuru ve fıstıkzade gibi künefe çeşitleriyle fıstık ziyafeti yapabilirsiniz. Künefe yanında bir miktar süt, meyve, antep fıstığı ve ilave kaymak ile servis ediliyor. Midenizden önce gözleriniz doyuyor. Ayrıca porsiyonlarda oldukça büyük, 2-3 kişi rahatlıkla yiyebilir.
İkinci önerimiz ise “Cumba Künefe”. Sunum burada da aynı şekilde hem göze hem mideye hitap ediyor. İmkan varsa ikisini de denemenizi tavsiye ederiz. Bir diğer alternatif ise Özikizler Künefe.
Menengiç Kahvesi
Menegiç kahvesi için “Tahmis Kahvesi” en doğru tercih. Kahvenin yanında menengiç ve kuruyemiş ikramı var. Ayrıca Tarihi Kır Kahvesi’nde de menengiç kahvesi, çay veya nargile içmeye gidebilirsiniz.
Gaziantep Yöresel Lezzetler
Kebap, küşleme gibi et yemekleri bir yana yöresel Antep yemeklerini yiyebileceğiniz en güzel yer “Mutfak Sanatları Merkezi”. Menüde yöresel yemeklerin birçoğu var, lezzetler ise şahane. Biz son günümüzde burayı keşfettik, farklı lezzetlerden denemeye çalıştık. Firik pilavı, yoğurtlu dövme çorbası, ekşili köfte, kuru dolma çeşitleri vb…
Menüdeki diğer yemekler ise bir sonraki Antep yeme içme gezimizde gelmek üzere aklımızda yer etti bile.
Ali Nazik
“İmam Çağdaş” Ali Nazik işinde 1 numara diyebiliriz. Sabah saatlerinde kahvaltı niyetine gittik ve Bora Ali Nazik kebabı sipariş etti. Lezzet ve sunum açısından çok beğendik. Etten mi kıymadan mı diye soruluyor. İsterseniz karışık olarak da alarak 2 lezzeti de tadabilirsiniz.
Baklava
Gaziantep baklavasıyla ünlü olmasına rağmen o kadar çok farklı tatlılar yedik ki baklavaya sıra gelmedi. Son gün geldiğinde yapılacaklar listemize baktığımızda ee biz hiç baklava yemedik dedik. Başladık baklava deneyimlerine.. Baklava çeşitleri için İmam Çağdaş ve Koçak’ı tercih edebilirsiniz.
Ciğer
Biz Adana’nın ciğerini bilirdik fakat Gaziantep’i bilmezdik.. 2 kere bindiğimiz taksi de, “sabah ciğer yediniz mi” diye sorduklarında, burada böyle bir kültür olduğunu anladık. Gaziantep’te ciğerciler sabah çok erken saatte saat 8-9 gibi de kapatıyorlarmış. Ciğerci haydar usta bu alanda ön plana çıkıyor.
Gaziantep Simit Kebabı
Lezzeti bulgurlu Adana kebaba benziyor. Simit kebabını da Halil Usta’da yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun,
Cansu & Bora