Bunu Paylaş

Erzurum merkezinin turizm düşüncesiyle geliştirilmediği gözümüze çarptı. Aslında burada tarihi ve turistik bir çok gezilecek yer var. Fakat sadece bunlar için Erzurum seyahati yapmak yerine Palandöken kayak merkezini de seyahat planınıza eklemelisiniz. Bu sayede dolu dolu bir gezi yapmış olursunuz. Kayak merkezi dışında buralara kadar gelmişken nereleri gezebilirim diye soranlar için Erzurum gezilecek yerleri aşağıdaki gibi hazırladık.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

Erzurum’un simgelerinden biri haline gelen Çifte Minareli Medrese Selçuklu’lar döneminde yapılmıştır. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından medrese olarak inşa ettirilmiş.  Yükseklikleri 26 metre olan renkli çinilerle süslenmiş çift minare tarihi eserin ismini oluşturmuştur.

ÜÇ KÜMBETLER

Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken,14. yüzyılda inşa edildikleri varsayımlar arasında.

YAKUDİYE MEDRESESİ

Erzurum gezilecek yerlerin en başlarında gelen Yakudiye Medresesi 14.yy’da Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılan bir medresedir. Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Medrese geçirdiği restorasyon çalışmaları ardından günümüzde müze olarak halkın ziyaretine açıktır. Medresenin tüm odalarında eski dönemlere ait kullanılan eşyalar, takılar, giysiler, silahlar sergilenmektedir.  Medrese odalarının kapılarının çok alçak olması dikkatimizi çekti. Bunun sebebi, odadan içeriye girerken eğilerek girmenin bir saygı göstergesi olmasından kaynaklı olduğunu öğrendik. günümüzde Yakutiye Türk İslâm Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Giriş ücreti 6 TL’dir.

TARİHİ ERZURUM EVLERİ

11 adet tarihi Erzurum evi bitişik olarak inşa edilmiş. Biribiri içerisinden evlere geçişler var. Günümüzde ise restoran müze haline getirilerek halkın ziyaretine açıktır. Giriş ücreti 3 TL. Eğer restoranda oturursanız giriş için ek ücret alınmıyor.

Yan yana birleştirilmiş 11 evin içerisinde Erzurum kültürüne ait aklınıza gelebilecek her türlü ev eşyası sergileniyor. Evlerin içerisi eski dönemleri birebir simgeleyecek şekilde dizayn edilmiş. Erzurum gezinizde bu tarihi dokuyu hissetmeniz için mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

ERZURUM KALESİ

M.S. 5. yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Çeşitli dönemlerde onarım geçiren kale son olarak 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ve 19. yüzyılda 2. Mahmut tarafında iki defa onarılmıştır. Bugün ziyarete açık olan Erzurum kalesine giriş ücreti 6 tl’dir.

ATATÜRK EVİ

Mustafa Kemal ve arkadaşları Millî Mücadele’nin döneminde Erzurum’a geldiklerinde bu konağa gelerek, 52 gün Erzurum Kongresi çalışmalarının önemli bir kısmını bu konakta gerçekleştirmişlerdir. Günümüzde ise halkın ziyaretine açıktır.

ERZURUM KONGRE VE MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ

Erzurum seyahatinizin şüphesiz en duygu dolu yeri burası. Binanın ilk olarak 1864 yılında Mıgırdiç Sanasarya tarafından yatılı okul olarak yaptırıldığı biliniyor. Ardından Cumhuriyet öncesi dönemde devlet tarafından satın alınmıştır. 23 Temmuz -7 Ağustos 1919 tarihinde Milli Mücdele kararlarının bir çoğunun alındığı Erzurum Kongresinin gerçekleştiği yer burası. 1960 yılından itibaren ise müze olarak hizmete açıldı.

Tüm bunların haricinde tabii ki Türkiye’nin en güzel kayak merkezlerinden olan Palandöken kayak merkezine de uğramayı unutmayın.

ERZURUM’UN MEŞHUR YEMEKLERİ

Erzurum Cağ Kebap

Erzurum’un her köşesinde bir cağ kebapçı ve kadayıf dolması satan restoranlara rastlamanız çok muhtemel. Biz birkaç araştırma yaptıktan sonra Aksu Cağ Kebap’a gitmeye karar verdik. Konumu Erzurum Kongre ve Milli Mücadele müzesine çok yakın. Orayı ziyaret ettikten sonra karnınızı doyurmaya gidebilirsiniz. Aksu Cağ Kebap temiz ve güler yüzlü hizmet alabileceğiniz bir mekan.

Kadayıf Dolması ve Pekmezli Kadayıf

Erzurum tatlılarından ilki pekmezli kadayıf. Bu tatlı pekmezli şerbetle ıslatılıp üzerine bolca fındıkla servis ediliyor.

Bir diğeri de kadayıf dolması. Bu tatlı da içi cevizle doldurulmuş dolma şeklindeki şerbetli kadayıf üzerine bolca fındıkla servis ediliyor.

Sevgiler,

Cansu&Bora

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons