Bunu Paylaş

VİYANA / AVUSTURYA TARİHİ HAKKINDA KISA BİLGİ

Avusturya çok eski zamanlardan beri varlığını sürdürmektedir. M.Ö. 100 yıllarında Romalılar tarafından işgal edilmiştir. Almanya ile birlikte hareket eden Avusturya’ya 803 senesinde “Doğu Marklılığı” ünvanı verilmiştir. Daha sonra başa geçen Habsburg Hanedanı ülkenin sınırlarını genişletmiştir. 15.  yüzyılda Avrupa’nın ve Hristiyanların en güçlü devleti haline gelmişlerdir. Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları sonucunda Osmanlı Devletinden ayrılan Macaristan ile birleşerek Avusturya-Macaristan İmparatorluğunu kurdular. 1. Dünya savaşında parçalanan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan ayrılan Avusturya harp sonunda Almanya ile birleşmek istemesine rağmen, galip devletler buna müsaade etmediler. Bağımsız bir devlet olarak kurulan Avusturya Cumhuriyeti 1938 yılında Hitlerin işgaliyle Almanya’ya katıldı. 2. Dünya savaşında Almanya’nın yenilmesi ile Avusturya ; Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa tarafından işgal edildi. 1955 yılında yapılan bir anlaşma ile Avusturya bağımsızlığını ilan etti.

Kaynak : Wikipedia

Viyana, 1273 senesinde Habsburg hanedanlığının yönetimiyle ülkenin başkent ve hükümranlık şehri olmuştur.  Aynı dönemlerde Osmanlı İmparatorluğunun da büyümesiyle Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu rakip haline gelmişlerdir. Osmanlı, Macaristan’ı fethettikten sonra 1529 senesinde ilk kez Viyana kapılarına ulaşmıştır. Bu saldırı Viyana’nın etkili savunması ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1683 senesinde Osmanlı İmparatorluğu tekrar Viyana’yı kuşatsa da başarılı olamamıştır. 18. yy’da Viyana şehir mimarisi Barok stilindeydi. Bu mimari açıdan şehri doruk noktasına ulaştırmıştır. Fransız ihtilali ile birlikte Viyana’da da olaylar baş göstermiştir fakat mutlakiyet yönetimi devam etmiştir. 1848 yılında 18 yaşında başa gelen Franz Joseph şehrin kalkınması ve metropolleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Altyapı çalışmaları hızlanmış şehrin nüfusu gün geçtikçe artmıştır.

Viyana

Avusturya federal bir devlettir ve 9 adet eyaletten oluşur. Viyana yüz ölçümü olarak en küçük eyalet olmasına karşın 2.000.000′ a yakın nüfusuyla en kalabalık şehridir aynı zamanda ülkenin başkentidir. Çok sayıda önemli sanat eseri, tarihi sarayları ve müzeleriyle turizm açısından da ülkenin en çok ziyaret edilen şehridir.

ULAŞIM

Prag – Viyana arası ulaşımda otobüs kullandık. Biletleri almak için gittiğinizde otogarda sistem şöyle; otobüste boş kalan koltuk sayısı azaldıkça bilet fiyatları da artmaya başlıyor. Yani ne kadar erken alırsanız o kadar uygun fiyatlı biletleri yakalamanız mümkün. Prag-Viyana arası otobüsle ulaşım molasız yaklaşık 4 saat sürüyor. Tren ile ulaşım süre olarak pek fark etmese de konfor olarak daha iyi olduğu söyleniyor. Otobüs de gayet konforluydu. Otobüste wifi ve wc mevcut. Koltuklar konforlu ve araları geniş. Türkiye’deki gibi sıcak-soğuk içecek ve atıştırmalık ikramı olmasa da her şey iyiydi 🙂

Viyana otogara vardıktan sonra merkeze ulaşım için toplu taşıma veya taksi kullanmak gerekiyor. Valizlerimiz olduğu için bu sefer taksiyi tercih ettik. Otogardan merkeze taksi ile ulaşım yaklaşık olarak 10 euro tutuyor.

Viyana merkezden tekrar havaalanına ulaşım için ise 3 yöntem var. Taksi, toplu taşıma veya CAT (city airport train).

Biz CAT’i tercih ettik. Merkezden bu trenlere bindiğinizde hiç bir durakta durmaksızın tam 20 dk içerisinde havaalanına ulaşabilirsiniz. Tek yön bilet ücreti kişi başı 12 euro, gidiş dönüş alırsanız 19 euro.

CAT city airport train

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Şehir içi ulaşımda sıklıkla metro kullanılabilir, metro ağı çok geniş. Birçok yere yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Otele vardığımızda biraz araştırma sonrasında Viyana Card almaya karar verdik.  Bu kart ile seyahatiniz boyunca tüm toplu taşıma araçları ücretsiz, birçok müze, sergi, restoran gibi yerlerde belli oranlarda indirim imkanları vardır. Gezmek istediğimiz müzeleri de düşündüğümüzde Viyana Card almak mantıklı geldi. Fakat çok sayıda müze gezme planınız yoksa (kart ücretinin üzerinde bir gezi planınız olmadığında) pek karlı olmayabilir. 2 günlük Viyana Card ücreti 21.90 Eğer Viyana kart alacaksanız da, ücretinin hakkını vermenizi tavsiye ederiz:)

Viyana Genel Bakış

Viyana düzenli ve ışıklı sokaklarıyla bizde yer etti. Akşam 10’dan sonra bütün mağazalar kapalı. Fakat nasıl oluyorsa sokaklar kalabalık. İnsanlar ordan oraya gidiyorlar.  Bu insanların tam olarak ne yaptığını anlayamadık. Ya herkes turist bir yerde birşeyler vardır diye arıyorlar ve bu şekilde sokaklar kalabalık görünüyor. Veya ara ara karşılaşılan Restaurantlarda yiyip yiyip çıkıyor insanlar bilemedik.. Merkez Nişantaşı görünümünde fakat Nişantaşı’nın ortasında devasa bir Aziz Stephan Kilisesi bir anda insana kendisini 1800’lü yıllarda hissettiriyor. Bu görünüm tek kelimeyle muhteşem. Hiç olmadığı kadar Türk ile karşılaştık. Gittiğimiz balıkçıda, pizzacıda hatta casino da bile. Şehrin müze kültürü çok gelişmiş. Viyana’daki tüm müzeleri gezmek yaklaşık 1 haftayı alabilir. Müzeler tabii ki insana pahalı geliyor. Fiyatlar 10-20 euro civarında. İnsan düşünmeden edemiyor, Türkiye’de alınan 1 yıllık müze kart ücreti 60 tl ve tüm müzelere sınırsız girilebiliyor:) Fakat şunu da belirtmeliyiz ki müzeler, hatta para verilip girilen her yer ücretini hak ediyor. Sokaklar gayet güvenli, oldukça geniş caddelerde yürümek çok keyifli. Sokaklarda seyyar satıcı yok denebilir. Noel pazarları burada gayet keyifliydi.

Hofburg

VİYANA İÇİN EKONOMİK İPUÇLARI

Bizden söylemesi Viyana card tuzağına düşmeyin. 2 günlük ulaşım card’la Viyana card arasında yaklaşık 12 euro’luk bir fark vardı. Bu farkı çıkartacağız diye anamız ağladı. Sonuç : Çıkartamadık! Hele hele öğrenci kartınız varsa aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü öğrenci indirimleri Viyana card indirimlerinden daha fazla.

Viyana’da euro geçiyor. Eğer farklı bir para birimi olan bir ülkeden Viyana’ya geçecekseniz paranızı euro’ya çevirip geçin. Biz Prag’dan geçerken nasıl olsa orda da döviz bürosundan rahat rahat çeviririz diye düşünmüştük. Fakat 2 tane döviz bürosu vardı ve çok yüksek fiyattan çeviriyordu. Bizde bir bankada çevirmeyi tercih ettik fakat o bile hiç karlı değildi.

Market alışverişi önemli, mutlaka gündüzden alışverişinizi yapın. Akşamları açık marketler bulamazsınız. Suyunuzu gündüzden almaya bakın. Akşam büfelerde 330’luk bir su ücreti 1.5-2.00 euro civarında.

Çok sayıda opera ve konser bileti satıcısıyla karşılaşacaksınız. Eğer gitmeyi düşünürseniz pazarlık payları olduğunu bilmenizi isteriz.

VİYANA KONAKLAMA

Viyana şehir merkezinde çok sayıda konaklama seçeneği mevcut fakat fiyatlar biraz yüksek. Merkeze yürüme mesafesinde yer alan Hotel City Central‘ da 3 gün konaklama planladık. Otelin konumundan, temizliğinden, personel ilgisinden çok memnun kaldık. Kahvaltı ise gerçekten çok zengindi, açık büfe olarak otelin kış bahçesinde kahvaltı sunuluyor. Otel çalışanları da her konuda tüm sorularımıza severek yardımcı oldular.

Hotel City Centre
Hotel City Centre
IMG_20161121_111105 (Copy)
Hotel City Centre Kahvaltı

Diğer tüm otel seçenekleri için :  Viyana Otelleri

VİYANA’DA GEZİLECEK YERLER

Viyana’da en önemli konu gezilecek yerlerin planlamasını yapmak. Viyana aşağıda bahsettiğimiz gibi bir çok müze, sergi ve tarihi binaya ev sahipliği yapıyor. Bunların dışında hemen her yerde opera, bale ve konser alanları var. Tüm bunların hepsini gezmek uzun sürüyor. Gezeceğiniz her yer için hızlı hareket etmezseniz yarım gününüzü alacağını ve günde en fazla 2 veya 3 yere gidebileceğinizi unutmayın. İlgi alanlarınıza göre mutlaka planlamanızı yapın.  3 gün kalınacak bir tatil planı için en fazla 7-8 yer gezeceğinizi düşünerek aralarında eleme yapın.

Biz seyahatimiz boyunca gezdiğimiz veya gezemediğimiz önemli birçok yerin listesini yapmaya çalıştık. Umarız seyahatinizi planlarken size de faydası olur.

HAUS DER MUSIK

Haus der musik 2000 yılında Viyana’da açılan ilk interaktif ses ve müzik müzesidir. Viyana’da mutlaka görülmesi gereken müzelerden olduğunu düşünüyoruz. İnteraktif bir müze olması sebebiyle sizi daha çok içine alıyor ve gezerken aynı zamanda da eğlenmenizi sağlıyor.

Bu müze akşam saat 22.00’a kadar açık. Fakat içeride zaman geçirmek için yeterli süreniz varken (en az 1,5 -2 saat) girmenizi tavsiye ederiz. Müze 4 katlı ve interaktif olduğundan içerisinin tadına vararak gezebilmek için  uygun vakti ayırmak gerekiyor.

Giriş ücretleri öğrenci kartınız varsa 9 euro, tam bilet ise 13 euro. Akşam 8’den sonra ise bilet fiyatları 6.5 euroya düşüyor.

Hous der musık

Hous der musık (2)

Müzenin ilk katında Viyana Devlet Operası’na ait birçok bilgi yer alıyor. Orkestranın tarihi, müzisyenleri vb. hakkında bilgiler yer alırken, bazı müzisyenlerin özel eşyalarını da görmeniz mümkün. İkinci katta ise, müzik ve ses hakkında temel bilgileri sunan interaktif cihazlar bulunuyor.

Üçüncü katta, Mozart, Beethoven, Schubert gibi müzisyenlere ait bölümler yer alıyor. Bu müzisyenlerin hayatları, hikayeleri ve özel eşyaları bulunuyor.

Dördüncü katta ise,  bazı müzik aletlerinin tanıtımı dışında son bir bölüm daha yer alıyor.  Bu bölümde Viyana Senfoni Orkestrosu’nu yönetme şansınız var, denemesi sizden.

Hous der musık (3)

VİYANA MOZART KONSERİ / PALAIS AUERSPERG

Viyana’ya giderken bizi en çok heyecanlandıran Mozart’a ev sahipliği yapmış bu şehirde, bir klasik müzik konserine gitmekti. Viyana’daki meşhur saraylarda yer alan konserler olduğu gibi küçük saraylarda ve Viyana Devlet Opera binasında düzenlenen konserler de bulabilirsiniz.

Viyana Devlet Opera binasında biletler çoktan tükendiğinden, biz Palaıs Auersperg isimli 18.yy’da inşa edilmiş küçük bir sarayda Mozart konserine biletlerimizi aldık. Yaklaşık 1,5 saatlik konseri izlediğimiz ortam çok etkileyiciydi. Bilet fiyatları ön sıralardan arka sıralara doğru değişiyor. Bizce hangi sıra olduğunun çok bir önemi yok, salon küçük olduğu için her yerden izlemek ve dinlemek gayet rahat.

Viyana Konser
Viyana Mozart Konser

SCHÖNBRUNN SARAYI 

Viyana’nın en önemli saraylarından birisi olan Schönbrunn Sarayı Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı olarak kullanılmıştır. Sarayın inşaası 1744-1749 yılları arasında tamamen bitmiştir. Toplam 1400 adet oda bulunur.Sarayın dışarıdan görüntüsü gösterişten uzak ve mütevazi iken, içerisi de bir o kadar görkemli. Sarayı gezmek için iki farklı tur seçeneği var;

1. Imperial tur satın aldığınızda sarayın 22 odasını gezebiliyorsunuz. Bilet fiyatı ise 13 euro.

2. Grand tur, satın aldığınızda toplam 40 oda gezebiliyorsunuz. Bu tur seçeneği içerisinde sarayın önemli isimlerinden Avusturya hanedanının en güçlü kadınlarından Maria Theresa’nın odası da bulunuyor. Bilet fiyatı ise 16.40 euro. Biletlere sesli rehber dahil ve dil seçenekleri arasında Türkçe’de mevcut.

Schönbrunn Sarayı

Sarayın ilk girişinde uzun yıllar sarayda yaşamış olan Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph (1848-1916)’in çalışma odası, özel eşyaları, eşi Elizabeth (Sisi) ‘in odaları bulunuyor. Sarayın önemli isimlerinden birisi de Avusturya hanedanının en güçlü kadınlarından Maria Theresa olmuştur. Maria Theresa 1740-1780 tarihleri arasında hanedanlığı yöneten tek imparatoriçe olmasıyla biliniyor.  16 çocuk sahibi olmuştur. Ayrıca Mozart, sarayın odalarından bir tanesinde (Mirror room) 6 yaşında iken ilk konserini vermiştir.

20161121_130734 (Copy)
IMG_20161121_152103 (Copy)


Sarayın bahçesi de kendisi kadar büyük ve gösterişlidir. Bahçenin tasarımı Maria Theresa tarafından yapılmıştır.  Yaklaşık 500 dönümlük bu bahçede Palm House isimli bitki evi dikkat çekici bölümlerden birisidir. İçerisinde çok sayıda kelebek türü, egzotik bitkiler ve seralar bulunur. Bir diğer  önemli bölüm ise Schönbrunn hayvanat bahçesidir.

Schönbrunn Sarayı 2
Schönbrunn bahçe
Schönbrunn bahçesi

SCHÖNBRUNN HAYVANAT BAHÇESİ

Schönbrunn Sarayı’nın bahçesi içerisinde konumlandırılmış olan bu hayvanat bahçesi gerçekten çok büyük ve içeride yaklaşık 750 türde hayvan barındırarak Avrupa’nın en eski hayvanat bahçelerinden birisidir. Biz de bu yüzden Viyana gezilecek yerler listemize burayı da ekledik.

Schönbrunn hayvanat bahçesini gezmek için bolca vakit ayırmanızı tavsiye ederiz. İçerisi fazlasıyla büyük ve tamamını bitirmek birkaç saati bulabilir.

IMG_7321 (Copy)
_MG_7340 (Copy)

HOFBURG SARAYI

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarihinde başta Hofburg hanedanlığını olmak üzere, çok sayıda hanedan ve kişiye ev sahipliği yapmıştır. 1654 yılında inşa edilmiştir. Schönbrunn sarayının yazlık olarak kullanıldığını belirtmiştik bu sarayda hanedanlığın kışlık sarayı olarak kullanılmıştır.

Sarayın en önemli isimleri uzun yıllar sarayda yaşamış olan Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph ve eşi Elizabeth (Sisi)’dir. Elizabeth 16 yaşında Franz Joseph ile evlenmiştir. Elizabeth, saray hayatının getirdiği görgü kurallarına karşı duran, tahammül edemeyen, halk ile iç içe olmayı tercih eden birisi olmuş. Güzelliği ile bilinen Sisi bakımına oldukça düşkünmüş. Yere kadar uzanan saçları oldukça meşhur. Zayıflığını korumak için çok çok az yemek yediği söyleniyor. Elizabeth’in tek oğlu vardı ve sevgilisi ile beraber intihar etmesi sonucu Sisi’nin saraydan iyice uzaklaştığı dönemler başlamıştır.

Hofburg Sarayı

Hofburg Sarayı içerisinde ayrı bir bölümde yer alan Sisi Müzesi’ni ek ücret vererek gezebilirsiniz. Ücretler yine saray biletleri ile birlikte kombine olarak da satılıyor ve fiyatlar farklılaşmaktadır.

Sisi müzesi dışında da, İmparatorluk evleri ve Gümüş koleksiyonları da Hofburg sarayı içerisinde ziyaret edilebilecek diğer bölümlerdendir.

Sisi Müzesi

Christmas Markets

Kasım ayı sonlarında Viyana’ya seyahat ettiğimiz için noel hazılıklarını, şehir içi süslemelerini ve noel pazarlarını görme şansımız oldu. Şehrin bir çok merkezi noktasında farklı farklı noel pazarları kuruluyor. Her birinde yiyecek, içecek ve hediyelik eşyalar satılıyor. Akşam olduğunda rengarenk ışıklandırmaları ile şehrin rengini değiştiriyorlar. Viyanadaki noel pazarları Avrupa’daki en iyi noel pazarlarından denebilir.

noel pazarı (2)
noel pazarı (3)

AZİZ STEPHAN KİLİSESİ

Viyana’nın tam merkezinde (Stephensplatz’da) bulunan 1147 yılında inşa edilmiş bu kathedral Viyana’nın en önemli simgesi olmuştur. Kilisenin Gotik mimari yapıya sahip dış görüntüsü oldukça ihtişamlı. Özellikle akşam saatlerinde ışıklandırmalar ile mutlaka görülmeye değer.

Kiliseye girdikten sonra  belli bir kısmını gezmek ücretsiz. Kilisede yer alan 2 adet kuleye çıkış imkanı var. Bunlardan bir tanesine çıkmak isterseniz asansör kullanarak (5.5 euro) veya 300’den fazla basamak çıkarak ulaşabilirsiniz. Diğerine ise sadece merdiven kullanarak çıkılıyor. Kulenin en tepesine ulaştığınızda sizi dev bir çan karşılıyor. 21 tonluk bu çan’ın bir hikayesi olduğunu öğrendik. O dönemlerde Viyana’ya yaklaşan Osmanlı akıncıları görüldüğünde olası bir saldırı tehdidine yönelik Viyana’lılara haber verilmesi için görevli bir memur bu çanı çalıyormuş, ilerleyen dönemlerde saldırı tehlikesi bittiğinde bu görev sonlandırılmış.

Aziz Stephan Kilisesi

VİYANA BELEDİYE BİNASI / RATHOUS

Neo-Gotik mimarisi ile tasarlanan Viyana Belediye Binası yapımı 1872 ile 1883 yılları arasında tamamlanmıştır. Binadaki kule üzerine Viyana sembollerinden Rathousmann sembolü de inşa edilmiştir.  Bina konum olarak Rathousplatz bölgesinde yer alıyor.

Biz Kasım ayında orada olduğumuz için noel pazarlarına denk geldiğimizi söylemiştik. Şehrin farklı yerlerinde kurulan noel pazarlarından birisi de Rathous binası önündeki geniş alanda yer alıyordu. Çeşitli yemekler, içecekler ve hediyelik eşya satan standlar arasında, özellikle akşamları renk renk ışıklandırılmış halde iken gezebilirsiniz. Atıştırmalık bir şeyler almak için damak zevkimize uygun bir şey bulamadık maalesef.

Rathous bina içi nasıl, belki gezip görebiliriz diye bir kapıdan içeri girdiğimizde kıpkırmızı yeni yıl süslemelerinin olduğu bir kafe ile karşılaştık. Görüntü gerçekten çok güzeldi. Kafenin hemen yanındaki alanda da çocuklar için atölye çalışmaları yapılıyordu. Anlayacağınız tam şenlik yeri gibiydi.

IMG_7589 (Copy)
Rathous noel

NATURHISTORISCHES MUSEUM (Doğa Tarihi Müzesi)

Museum Quarter bölgesinde yer alan doğa tarihi müzesi, ziyaret ettiğimiz gün kapalı olması sebebiyle gezme imkanımız olmadı maalesef. Fakat araştırıp okuduğumuz kadarıyla Avrupa’nın ve Dünya’nın en büyük ve en önemli doğa tarihi müzesidir. Müzenin içini gezemesek bile binanın dışı da bir o kadar büyük ve güzel görünüyor.  Noel pazarları yine bu bölgede de yer alıyordu.

NATURHISTORISCHES MUSEUM

KUNSTHISTORICHES MUSEUM (Sanat Tarihi Müzesi)

Yine Museum Quarter bölgesinde yer alan Sanat Tarihi Müzesi, 1891 yılında Avusturya-Macaristan İmparatoru 1.Franz Joseph tarafından dekoratif sanatlar ve güzel sanatlar alanında faaliyet gösteren bir müze olarak açılmıştır. İçerisinde birçok ünlü sanatçıya ait resim, heykel vb… sanat eserleri sergilenmektedir.

KUNSTHISTORICHES MUSEUM (2)
KUNSTHISTORICHES MUSEUM

ALBERTINA

Albertina Müzesi Viyana’nın en önemli müzelerinden birisi daha. İçeride dönemsel olarak yer alan sergiler olduğu gibi her daim yer alan sergilerde bulunuyor. Özellikle Monet, Picasso, Renoir, Edvard Munch gibi meşhur isimlerin eserlerini kaçırmak istemiyorsanız mutlaka Albertina’ya uğramalısınız.

Müze her gün saat 10.00 ile 18.00 arasında açık. Ücretler ise şöyle; tam bilet 12.90 euro, ögrenci 08.50 euro , Viyana Card sahibi iseniz 10.5o euro

MUSEUMQUARTER

Viyana’nın Neubau ilçesinde yer alan eski ve yeni birçok müzenin bir arada toplandığı yer alan Museumquarter olarak geçmektedir. 60.000 m²’lik bir alana sahiptir. Bu alan içerisinde  Viyana Modern Sanat Müzesi (MUMOK) ve Leopold Müzeleri yer aldığı gibi, çeşitli sergilerin olduğu müzeler, kafelerde ilgilinizi çekebilir. Bilet fiyatları farklı müzelere kombine olarak da satılıyor, tek tek girmek isterseniz tek olarak da satılıyor.

Mumok

MADAME TUSSAUDS

Birçok ülkede açılan Madame Tussauds müzesi Viyana’da da yer alıyor. Biz zamanımız kalmadığı için gidemedik ama görmek isteyenler olursa aklınızda olması için yazımıza eklemek istedik.

PRATER

Viyana’ya gitmeden önce araştırma yaparken Prater isimli bir park olduğunu okumuştuk ve mutlaka görmek için sabırsızlandık.  Viyana’nın  Leopolstadt ilçesinde yer alan eğlence alanı ve yeşil alanlara sahip bir park aslında. Biz Kasım ayında gittiğimiz için maalesef park kış sezona girmiş ve kapalıydı. Sadece Prater diye araştırdığınızda ilk karşınıza çıkan meşhur dönme dolap açıktı. Avrupa’nın en eski dönme dolabı olduğunu  öğrendik.  1896 yılında Franz Joseh’in tahta çıkışının 50. yılı dolayısıyla ilk olarak 30 vagonlu olarak yapılan dönme dolap, 2. Dünya Savaşı sırasında yanmış ve tekrar 15  vagonlu olarak 1947 yılında hizmete girmiştir.

Biz akşam saatlerinde parka ilk gittiğimizde bazı bölümlerin ışıkları yanıyordu. Bir anda yaşasın açık yakaladık diye çok sevindik. İçine doğru ilerlediğimizde bir baktık ki film çekimi için bazı oyuncakların açıldığını gördük. Oyuncakları kullanamasak bile parkın kısmen açık halini görme şansımız oldu bahane ile.

Prater (2)
Prater

ROLLERCOASTER RESTAURANT

Prater parkından çıkarken sağ tarafımızda Rollercoaster isimli bir restoran dikkatimizi çekti. Geç saat olduğu için kapanmak üzereydi bu yüzden sadece içini çok merak ettiğimizden kapısından bakabildik.

Alıştığımız konseptin çok dışında bir mekan ile karşılaktık. Restoran tasarımı rollercoster’dan esinlenerek yapılmış. İçeride tavandan masalara doğru inen rollercoasterlar var. Sizde bunların etrafında yer alan masalarda oturuyorsunuz. Sipariş verdiğiniz yemeklerde yukarından raylı sistem üzerinde döne döne önünüze kadar geliyor.:)

FREUD MUZESİ

Psikanalitik kuramın kurucularından Avusturya’lı nörolog Freud 47 yıl boyunca Viyana’nın Berggasse semtinde yaşamıştır. 1938 yılında Nazi Almanya’sı döneminde Avusturya’dan göç etmeye zorlanmış ve yaşamının son günlerini Londra’da geçirmiştir. Viyana’da yaşadığı süre boyunca zamanını geçirdiği ev kızı Anna tarafından müze haline getirilerek halka açılmıştır.

Viyana’da yer alan Freud Müzesi’nde ilk çalışmalarından örnekler, çalışmalarını gerçekleştirdiği odalar, mobilyaları, kişisel eşyaları vb.. sergilenmektedir. Zamanınız olursa psikanalizin kurucularından Freud müzesini de listenize alabilirsiniz.

CAFE DOMMAYER 

Bu kafeyi yazımıza eklemesek olmazdı. Schönbrunn Sarayı’nı gezdikten sonra saraydan çıkıp etrafı keşfetmek için biraz yürüdüğümüzde bu kafeyi gördük. Bir kahve molası vermek için içeri girdik. Birer tatlı ve kahve söyledik, çok başarılıydı. Viyana’da bir çok yer için şıklık tanımını kullanabilirsiniz. Fakat Cafe Dommayer’de kendinizi çok ayrı bir dünyada hissediyorsunuz. Sanki tüm kafe sakinleri yönetmen, ressam ve şair. Birbirimizle konuşmalarımız bile değişti. Cansu hanım bu güzel gün için teşekkür ederim. O şeref bana ait Bora bey.. :)) Ömrümüzde ilk defa gazete okuma tutacağı ile gazete okuyan insanlarla karşılaştık. Gerisini siz düşünün..

Cafe Dommayer

Keyifli bir Viyana gezisi dileriz,

Cansu & Bora

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Prag Gezi Rehberi

Berlin Gezi Rehberi

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons