Bunu Paylaş

Türkiye’de kayak merkezleri kış turizminin gittikçe vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Öyle ki artık Kasım’dan sonraki hava bültenlerinde kayak merkezlerinin kar kalınlıkları gösteriliyor. Kayseri, Sarıkamış ve Davraz gibi kayak merkezleri büyük yatırımlar yapıp standartlarını yükselterek teknolojilerini arttırmaya çalışıyorlar. Her sene bir çok yeni kayak merkezi hayatımıza girmeye başladı. Bunlar bizim gibi kayak severler için oldukça sevindirici haberler. Ne var ki kayak merkezi denilince büyük çoğunluğumuzun aklına öncelikle Uludağ geliyor. Bunun olmasında tabii ki büyük şehirlere yakınlığı veya en eski kayak merkezlerinden birisi olması gibi sebepleri yok sayamayız. Bundan dolayı Uludağ’a tam olarak kayakseverlerin merkezi değil de popüler kayak merkezi demeyi daha uygun buluyoruz. Eğrisiyle doğrusuyla Uludağ’ın tüm özelliklerinden bahsedeceğiz.

Neden Kayak Yapmalıyım?

Tatilseverseniz, kırlara kendinizi atıp özgürce koşmayı veya aqua parkta uzun bir kaydırağa kendinizi bırakmayı seviyorsanız bu iş tam size göre. Zirveye çıktığınızda upuzun önünüze serilen karları izlerken bütün stresinizden arınır ve doğayla bütünleşirsiniz. İçinizden çığlık atasınız gelir, zor tutarsınız kendinizi. Şans verin, sabredin ve bu işi öğrenin deriz.

Uludağ’a Ne Zaman Gidilmeli?

Amacınız eğer kayak yapmaksa, cıvık cıvık insan seli sevmiyorsanız kesinlikle Ocak ve Şubat aylarında, hafta sonları ve festival zamanları gitmemenizi öneririz.:) Eğer sucuk ekmeğimi yiyeyim, ortam olsun diyorsanız tabii ki bu durumun tam tersi.

Biz bazı dönemlerde günübirlik ve festival zamanları da gittik. 2 saate yakın kayak takımı kiralamayı beklediğimiz ve her bir teleskiye binmek için yarım saatten fazla sıra beklediğimiz zamanlar oldu. Gerçekten Uludağ çok kalabalık olabiliyor. Kayak için en güzel zaman Mart ayı başlarında veya diğer aylarda hafta içi dönemler diyebiliriz.

Uludağ Ulaşım

Uludağ Bursa’da yer alıyor. Bursa da büyük şehirlere oldukça yakın konumda olduğundan ulaşım oldukça kolay.

Özel Araçla

Uludağ’a özel araçla oldukça kolay ulaşabilirsiniz. Kar durumuna göre girişte zincir kontrolü yapıldığını unutmayınız. Uludağ Milli Parkına otomobille giriş ücreti 20 TL.

İstanbul-Uludağ 2 saat

Ankara-Uludağ 5 saat

İzmir-Uludağ arası özel araçla 4 saat mesafede yer alıyor.

Otobüsle

Bir çok şehirden otobüsle Bursa’ya gidebilir ve Bursa’dan da Uludağ’a kalkan transit araçlara binebilirsiniz.

Merkezden Teleferikle Ulaşım

Genelde kayakseverlerden çok yerli halk veya gezmeye gelen turistlerin tercih ettiği bir güzergah. Teleferik hattı Bursa Yıldırım’dan başlayıp Uludağ oteller bölgesinde son buluyor. Bursa – Uludağ teleferik hattı 29 Ekim 1963’te açılmış Türkiye’deki ilk teleferik hattıdır. Uludağ’a gitmek için bu yolu tercih ederseniz merkezden eğlenceli bir deneyimle Uludağ’a ulaşabilirsiniz.

Teleferik istasyonları ise sırasıyla; Teferrüç istasyonu, Kadıyayla istasyonu, Sarıalan istasyonu, Oteller Bölgesi istasyonu olarak yer almaktadır.

Uludağ Kayak Merkezi Pistleri

Uludağ Kayak Merkezi’nde 20’den fazla ve uzunlukları 500 m ile 2 km arasında değişen pistler mevcuttur. Bu pistlerin toplam uzunluğu 20 km’ye yakındır. En ünlü pistler olarak Maden, İtalyan ve Beden terbiyesi pistlerini söyleyebiliriz.

Ne var ki her sene milyonlarca kişinin ağırlandığı Uludağ’da birçok pistin zirvesine ulaşım en ilkel çıkış mekanizması olan teleski ile yapılıyor. (Teleski, alttan bir mekanizmanın sizi çektiği ve ayakta durarak tırmandığınız çıkış şeklidir.) Bunu da geçtim bir teleskiyle çıktıktan sonra direkt olarak bir piste ulaşamayarak belki 300-400 m daha kayaklarla yürüyerek piste ulaşıyorsunuz. Bu durum pist değiştirmek istediğinizde de karşınıza çıkacaktır. Uludağ’da yarım gün geçirince kaymaktan değil ama pistler arası yürümek ve teleskiden kaynaklı çok yoruluyorsunuz. Gerçekten bu kadar çok turist alan ve fiyatları fahiş denilebilecek olan bir kayak merkezinde en ilkel liftlerin ve bağlantısız pistlerin bulunması gerçekten çok üzücü. Bu konularda Kayseri Erciyes kayak merkezinin çok başarılı olduğunu belirtmek isterim.

Bir diğer dikkatimizi çeken olumsuz bir özellikte bir çok yerde ezilmemiş kar ile karşılaşıyorsunuz. Uludağ pistlerinde ezilmemiş karların olması da maalesef kayak açısından iyi bir deneyim yaşatmıyor.

Bunların haricinde pistler ortalama seyir zevkinde diyebiliriz. Hafta sonu veya festival zamanları amacınız kayak veya snowboard yapmaksa gitmemenizi öneririz.

Uludağ’da Ne Kadar Harcarım?

En merak edilen konulardan birisi genelde ücretler oluyor. “Uludağ’da ne kadar harcarım?” diyenleri duyar gibiyiz. 🙂 Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki Kartalkaya ile birlikte Uludağ en pahalı Kayak Merkezi. Bu anlamda gereken hizmet kalitesi yeterli olsa, bence kabul edilebilir. Ne de olsa diğer kayak merkezlerine ulaşım için daha yüksek para harcanıyor.

“Geçen 2 kişi bir kayak tatili bakayım dedim, 10.000 TL’den aşağı mümkün değil” gibi diyologlarla çok karşılaştığım için bir parantez açmak isterim. Bu kişilere Türkiye’de sadece Uludağ Kayak Merkezi’nin olmadığını ve tek kayak sezonunun sömestr olmadığını anlatmaktan yoruldum. 🙂 Yani tam sezonunda Uludağ’da en lüks otelde ultra her şey dahil bir rezervasyon bakarsanız maalesef diğer ekstralarla birlikte bu ücretlerin altına inemezsiniz. Bizim her tatilde yaptığımız gibi haritayı açıp, alternatifler bölgeleri de inceleyip, artı eksi tablosu oluşturarak tatil planlarınızı yapmanızı öneririz.

Uludağ Otel Fiyatları

Uludağ otel fiyatları daha fazla üst segment otellerin yer almasından kaynaklı olarak yüksek kalıyor. Kayak sezonu Mart ortalarına kadar devam ettiği için mecbur gitmeniz gereken tarihler yoksa fiyatların daha düşük olduğu bir dönemi değerlendirebilirsiniz. Gecelik 2 kişi 500-600 TL’den 5000-6000 TL’ye kadar her şey dahil oteller bulabilirsiniz.

Uludağ Kayak Ekipmanları ve Skipass Ücretleri

Uludağ Kayak ekipmanları 70-100 TL arası değişiyor. Bu fiyatlar Türkiye ortalamasının üzerinde. Kalite olarak ise kiraladığınız yere göre çok değişken.

Uludağ Skipass ücretleri ise 2019-2020 sezonunda aşağıdaki gibiydi;

  • Yarım günlük kayak ücreti 100 TL.
  • 1 günlük kayak ücreti 165 TL.
  • 1,5 günlük kayak ücreti 220 TL.
  • 2 günlük kayak ücreti 285 TL.
  • 2,5 günlük kayak ücreti 330 TL.
  • 3 günlük kayak ücreti 385 TL.
  • 4 günlük kayak ücreti 440 TL.

Güncel skipass fiyatlarını bu linkten görebilirsiniz; skipass fiyatları

Hava durumuna bakarak eğer uzun süre kalacaksanız birkaç günlük skipass almanızda yarar var.

Ulaşım Harcamaları

Uludağ ulaşım harcamaları nerden geleceğinize göre çok değişken.

Araçla geliyorsanız; Yakıt ücreti + Uludağ Milli Park giriş ücreti.

Otobüsle geliyorsanız; Bulunduğunuz yerden otobüs ücreti + Uludağ transfer ücreti.

Eğer bir şekilde Uludağ merkeze gelip buradan da teleferikle yolculuk yapmak istiyorsanız teleferik ücretleri tek yön 35 TL gidiş-dönüş 48 TL.

Diğer Harcamalar

Uludağ’da diğer harcama kategorisinde yer alabilecek en temel harcamalara pistlerdeki kafeleri söyleyebiliriz. Burada gerçekten çok fahiş fiyatlar dönüyor. Sucuk ekmek 30 TL, çay 10 TL gibi. Alınan hizmette oldukça vasat. Bunu sadece Uludağ özelinde de söylemiyorum. Türkiye’deki kayak merkezlerinin birçoğunda pistlerdeki mekanlar çok iyi değil. Çok yurt dışı kayak deneyimimiz olmamasına rağmen, daha önce gittiğimiz Pamporovo kayak merkezinde kültürel restoranlar oldukça iyi bir yer etmiş ve özenmiştik.

Özetle; Uludağ güzel bir kayak merkezi ama daha fazla yatırımla daha iyi noktalara gelebilecekken, talebin fazla olmasından dolayı ihtiyaç duyulmamış. Rakibi olan diğer kayak merkezlerinin gerisinde kaldığı için zamanla popülaritesini kaybetmek istemiyorsa yatırım yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Cansu&Bora&Ayaz

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons