Geçen sene başladığımız kayak maceramıza bu sene Sarıkamış Kayak Merkezine giderek devam ettik. Ağustos ayında biraz tereddüt ederek 23-26 Aralık tarihlerine biletimizi aldık. Tereddüt etmemizin sebebi o tarihlerdeki kar kalınlığının yeterli olup olmayacağıydı. Fakat yer Sarıkamış olunca ve önceki senelerde sezonun genellikle aralığın ilk haftalarında açıldığını öğrenince, hafta hafta kar kalınlığını takip ederek planımızı hiç bozmadık. Bu tatil için 3 gece 4 günlük bir zaman ayırdık. Kars hava limanından gezilecek önemli yerlere mesafeler uzak olmasaydı önce Çıldır gölüne oradan kayak merkezine geçmeyi, son günümüzde de Kars merkezde kısa bir tur atmayı planlamıştık. Fakat tüm bu rotaya ulaşım için çok zaman harcayacağımızı fark edince kayak zamanımızdan çalmak istemedik. Doya doya bir kayak keyfi yaşadık.
GENEL GÖRÜNÜM
Türkiye’nin en doğusunda yer alan illerden Kars’a İstanbul’dan 2 saat süren bir uçuş sonrası vardık ve beklediğimiz soğuk hava bizi karşıladı. Uçaktan iner inmez şöyle bir etrafımıza baktığımızda uçsuz bucaksız bembeyaz karlar atındaki Kars şehri daha kayak merkezine varmadan heyecanımızı arttırdı. Bu hevesle Kars hava limanına varır varmaz detayları kaçırmadan keşfe başladık. Hava limanının adı Kars Harakani hava limanı. Bu ismi 11. yy’da Selçuklular döneminde yaşamış Ebul Hasan El Harakani Hazretleri’nden alıyor.
Otelin transferi bizi hava limanından aldıktan sonra kayak merkezine doğru yolculuğumuz başladı. Ana yollar çok çok rahat, birçok kayak merkezindeki gibi dağ tepe tırmanmadan kayak merkezine anlamadan ulaştık. Yol boyunca karlar altındaki şehri izleyerek gitmek ise ayrı bir keyif.
Sarıkamış Kayak Merkezi’nin ise kendine ait bir doğası var. Çam ormanlarının arasında kayak pistleri ve çok sessiz sakin bir ortam sunuyor. Şansımıza kalabalık bir dönemde gitmediğimiz için doya doya keyfini çıkarttık. Kayarken insan ara ara köşeye çekilip gözlerini kapatıp bir süre durmak istiyor. Sarıkamış’ın kar cinside dünyada sadece Alpler’de olan kristal kar. Bu kar cinsi en kaliteli kar cinsiymiş. Kara baktığınızda pul pul parladığını görüyorsunuz. Bu kar cinsinin kayak için ayrı bir artısının olup olmadığını söylemek bizim tecrübemizdeki insanlar için zor. Fakat güzel bir seyir zevki yaşatıyor.
Kars ve Sarıkamış’ta hep iyi insanlarla karşılaştık. Herkes ayrı yardımsever. Kimden bir şey rica etseniz mutlaka yerine getirmeye çalışıyorlar. O kadar ki 3 günün sonunda tanıştığımız herkesle sarılıp, helalleşip çok iyi dileklerle vedalaştık. Ufak çaplı hüzünlenmeler bile oldu. İlk geldiğinizden itibaren sanki yıllardır buradaymışsınız hissi veren bir aitlik hissi oluyor.
Liftlerinin yatırıma ihtiyacı var. Aşağıdan tepeye çıkmak için 3 telesiyej değiştiriliyor. Tepeye çıkmak yaklaşık 40-45 dakika sürüyor. Ayrıca açıkta bir yolculuk yaptığınızdan dolayı bu kadar uzun sürede çok üşüyorsunuz. Doğasının bozulmadan pist sayısı da arttırılırsa Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden birisi olmaya aday.
ULAŞIM
Kars’a ulaşım için son aylarda oldukça popülerleşen ulaşım türlerinden birisi şüphesiz Doğu Ekspresi. Doğu Ekspresi treni ile Ankara-Kars arası ulaşım 24 saat civarında sürüyor. Biz henüz kullanmadık ama Sofya ekspresi deneyimimizi baz alarak yorum yapacak olursak, tren yolculuğunu çok çok severiz. Özellikle Kars rotasındaki kar ve doğa manzaraları bu yolculuğu daha da eşsiz kılıyor. Tren ile ulaşımı tercih edecek olursanız ya gidiş ya dönüşte yani tek yön tren ile ulaşarak, diğer yönde uçak tercih edebilirsiniz.
Uçak ile Kars Harakani Havalimanı 2 saat sürüyor. Hava limanı ile kayak merkezi arası 55 km. Kayak otellerinin transfer araçları ile 40-45dk içerisinde kayak merkezine ulaşılıyor. Yollar gayet güzel, ulaşım gayet rahat.
KONAKLAMA
Sarıkamış’ta Snowflake isimli otelde 3 gece sabah-akşam açık büfe yemek dahil bir konaklama planladık. 3 gece iki kişi için 800 TL ödedik. Otelin temizliği, personelin yardımsever yaklaşımı ve yemeklerinden çok memnun kaldık. Otelden ne rica ettiysek mutlaka yardımcı olmaya çalıştılar. Halit Bey’e buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Otel konum olarak bütün Sarıkamış otelleri gibi telesiyejlere yürüme mesafesinde yer alıyor. Ayrıca otelin içinden kayak malzemeleri satın alma veya kiralama imkanı var.
Kayak merkezindeki diğer tüm oteller de pistlere yakın mesafe. Hepsinden kısa bir yürüyüş ile liftlere ulaşılıyor.
PİSTLER
Sarıkamış’ta zorluk seviyesine göre toplam 6-7 pist var. Bunlardan Karanlık dere’de yer alan 3 pistten birisi orta seviye, diğer ikisi ise zor ve dik pistlerdir. Bayraktepe(Cıbıltepe) tarafındaki pistlerden ise 5 numaralı olanı zor, 3-4 numaralı olanlar ise orta seviye pistlerdendir. Diğerleri çok kolay liftlerdendir.
Sarıkamış’a vardığımız ilk gün telesiyejlerde voltaj sorunu yaşandı. Bu nedenden dolayı bir süre hizmet veremedi. Ertesi günde ara ara sorunlar yaşandı. Telesiyejler yavaş bu yüzden çıkışlar uzun sürüyor. Bu kadar güzel doğası olan bir yer için Devletimizi ve ilgili Belediyeyi daha fazla yatırıma davet ediyoruz.
SKIPASS VE EKİPMAN ÜCRETLERİ
Kayak merkezi 2018 yılında da geçen seneki fiyatları arttırmadığını açıkladı.
Tek çıkış: 5TL
5 çıkış: 25TL
10 çıkış: 45TL
Sınırsız haftaiçi: 30TL
Sınırsız haftasonu: 45TL
Özellikle İstanbul’a yakın kayak merkezleri ile kıyaslandığında çok çok ekonomik fiyatlara kayak tatili yapma imkanı olan yerlerin başında Kars’ı sayabiliriz.
Günlük kayak kirası 30 TL idi. Biz kalabalık olduğumuzdan ve sezon başı olduğundan günlük 25 TL’ye düşürdüler fiyatı. Board ücreti ise 40 TL. Diğer ekipmanlarda 10-30 tl arasında değişiyor.