Balkanlar gezimizde Saraybosna, Mostar, Kotor, Budva, Tiran’dan sonraki durağımız Kosova’nın Prizren şehri oldu. Prizren için 1 günlük tatil planladık ve sonrasında tatilimizin son durağı olan Priştine yoluna koyulduk. Aslında Prizren gidip gitmemek arasında en tereddüt ettiğimiz yerlerden birisi olmuştu. Gitmeden hakkında çok detaylı bilgi bulamasakta resimlerinden küçük şirin bir kasaba olduğu izlenimi oluştu.
Budva‘dan ayrıldıktan sonra uzun bir yolculuk ardından Prizren’e vardığımızda otobüs şehrin merkezine girmeden biraz daha dışında bıraktı. Akşam saatlerinde indiğimiz için beklentimizin altında bir izlenim oluştu ilk anda. Evlerin görüntüsü çok bakımsız, sokakta yatan insanlar vardı ve biraz ıssızdı. İlk başta merkezi sanmıştık burayı ve hayallerimiz yıkılmıştı. Elimizde harita acaba otele nasıl varacağız diye bakıyorduk. Aynı otobüste geldiğimiz bir kız aniden Türkçe “Nereyi arıyorsunuz?” dedi. Burada Türkçe bilen bir yerliyle karşılaşmak bizi şaşırtmış olsa da sonradan öğrendik Prizren’lilerin büyük çoğunluğu Türkçe biliyor, göçmenler. Bize tarif ettiği yoldan gidince bir anda merkeze ulaştık ve kendimizi gerçekten resimlerde gördüğümüz masalsı yerde bulduk.
Genel İzlenim
Prizren merkezi çok masalsı bir görüntüye sahip. Şirinler köyünde gibi hissediyor insan kendisini. Halkı çok cana yakın ve çok iyiler. Kendi hallerinde yaşıyorlar. Kendilerine has eğlenceleri, yerel dansları ve kültürleri var. Birçok insan Türkçe biliyor ve Türkleri çok seviyorlar. Hiç bir şekilde yabancılık çekmeden herkesle iletişim kurabilirsiniz. .
Restoranlarında Türkiye’deki mutfak kültürüne çok yakın yiyecekler bulabilirsiniz. Domuz eti duyarlılığı olanlar hiç bir şekilde endişe etmeden yemek yiyebilir. Zaten kırmızı etleri çok meşhur. Kasaplarında fiyatları da bizden çok çok daha uygun. Gelirken sucuk almanızı tavsiye ederiz 🙂
Seyahatlerimiz sırasında bazı Balkan ülkelerinde görüğümüz gençlerin şıkır şıkır giyinip akşam barlara gitme kültürü burada da vardı. Gündüz sokaklar sessiz sakinken akşam 9-10 gibi sokaklar bir anda hareketleniyor.
Şehir merkezinde esnaf ile konuştuğumuzda halkın ekonomik durumu çok iyi olmadığı, Türkiye’den yardım eli beklentileri olduğunu hissettik. Türkiye’den turistlerin buralara son bir kaç senedir gelmesinin ekonomik faydaları olduğunu söyleyenler oldu. Şehirde polis görmedik desek yeridir. Merkez için söylemek gerekirse güvenliksiz bir durumla karşılaşmadık.
Ekonomi
Kosova / Prizren gördüğümüz en ekonomik yerlerden bir tanesiydi. Prizren’de euro geçmesine rağmen fiyatlar oldukça düşük. Sucuğun kilosu 3-4 euro, bira 1-2 euro , restoranlardaki yemekler de 3-4 euro diyebiliriz. Türkiye’den gidip kendinizi zengin hissedeceğiniz sayılı yerlerden bir tanesi.
Ulaşım
Türkiye’den Prizren’e direkt olarak ulaşım şansı yok. Buraya gezi planlamak isteyenler Priştine, Üsküp veya Tiran’a uçakla seyahat ederek buradan otobüslerle ulaşabilirler. Prizren içerisinde her hangi bir ulaşım aracına hiç ihtiyacınız yok. Yürüyerek tüm şehri bir gün içerisinde gezebilirsiniz.
Nerede Konakladık?
Prizren şehrinde eski kent bölgesi içerisinde yer alan Hotel Prizreni’de bir gece konakladık.
Prizren’de Neler Yapılır?
1 – Bistriça(Akdere) nehri kenarında yürüyüş
2 – Tüm Prizren’i tepeden görebileceğiniz Saat Kulesi’ne gidebilirsiniz.
3 – Prizren Kalesine çıkılır.
4 – Akşamları minik barlarının olduğu sokaklarında takılabilirsiniz.
5 – Şadırvan meydanında alışveriş yapılır.
6- Arkeoloji Müzesi gezilebilir.
7- Sokaklarında geçmişe doğru yolculuk yapabilirsiniz.
Sokaklarında gezerken 1970’li yılları bizzat hissedebilirsiniz. Berberleri küçük ve tamamen geçmiş dönemlerinin konsepti korunuyor.. Tuhafiyeciler, gelinlikçiler, aktarlar, kalaycılar, berberler hepsi eski Türk filmlerinden fırlamış gibi görünüyor. Neon ışıklı tabelalar yok, her yer oldukça minimal bir yapıda.
8- Tüm gezinin yorgunluğunu atmak için nehir kenarındaki kafelerde Balkan sunumu ile kahve içebilirsiniz.
Sevgiler,
Cansu & Bora