Bunu Paylaş

Pamukkale çocukluğumuzdan beri ders kitaplarımızda gördüğümüz, öğrendiğimiz Türkiye’nin en önemli turistik merkezlerinden birisi. İkimiz de bu zamana kadar gitme fırsatı bulamamışız. Bir kampanya döneminde spontan olarak uygun Denizli bileti çıkınca karşımıza, hafta sonu rotası çizmeye karar verdik. Pamukkale sadece Pamukkale Travertenleri değilmiş. Bir çok farklı tarihi yapıya ev sahipliği yapıyormuş. Pamukkale gezilecek yerleri aşağıda bulabilirsiniz.

HIERAPOLIS ANTİK KENTİ

Eski dönemlerde Hierapolis olarak alınan Pamukkale Denizli’nin bir ilçesidir. Denizli merkeze sadece 18 km uzaklıktadır. Hierapolis antik kenti içerisinde;

  • Pamukkale travertenleri
  • Hierapolis Antik Havuz
  • Hierapolis Antik Tiyatro bulunmaktadır.

Antik kent alanına 3 farklı giriş kapısı vardır. Bunlarda güney kapısı merkeze yakın olan ve en çok kullanılandır. Biz de bu kapıdan girmenizi tavsiye ederiz.

Giriş ücreti eğer müze kartınız yoksa 35 TL’dir. Müze kartınız yoksa çıkarmanızı öneririz. Çünkü her türlü müze kart ücretini içeride çıkarabiliyorsunuz, daha ekonomik hale geliyor.

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ

Unesco Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Pamukkale Travertenleri ülkemizin en önemli turistik merkezlerinden birisidir. Tamamen jeolojik doğa olayları sonucunda yer altından çıkan kaynak sularının kayalar üzerinde oluşturduğu çökeltiler ile meydana gelmiştir. Kaynak suyu içerisindeki kalsiyum hidrokarbonatın hava ile teması sonrası içerisindeki kalsiyum karbonat ayrılarak çökeltiyi oluşturur. Yıllar geçtikçe daha yumuşak olan bu zemin sertleşerek travertenleri oluşturmuştur.  Bugün çökeltilerin içerisinde her mevsim su sıcaklığı 36 derecede sabit olan kaynak suyu akmaya devam ediyor. Suyun dibindeki bu madde beyaz renkli kirece benzer kıvamdadır.  Travertenleri daha fazla aşınmaması için ayakkabı çıkarılarak üzerinde dolaşmaya izin veriliyor. Bu yüzden gitmeden önce yanınızda ayakkabınızı koymak için bir poşet bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Pamukkale gezisinin olmazsa olmazı travertenleri görmek giriş müze kart ile ücretsiz. Eğer müze kart yoksa giriş ücreti 35 TL.

Pamukkale merkezden yürüyerek gidilebiliyor. 3 adet giriş kapısı var. Bir tanesi Pamukkale merkezden gidilebilen kapı diğeri alana ortadan girmeyi sağlayan güney kapısı bir diğer kapı ise Alana en arkadan girilen kapı. Burası pek tercih edilmiyor. Biz Pamukkale merkezde aracı bırakarak buradan yürüyerek gitmeyi tercih ettik. Sanırız en güzel rotada bu şekilde.

Pamukkale’de hissettiklerimizi bir de Kapadokya‘da hissetmiştik. Burası sanki farklı bir dünya ve bulunduğumuz dünyadan uzaklaşmak iyi geliyor.

Bembeyaz sürekli akan suların içinde uzunca yokuş yukarı bir yürüyüş sizi bekliyor. Havuzların derinliği yaklaşık olarak diz hizasında bu yüzden gezerken şort giymenizi tavsiye ederiz. Zemini beyaz balçık hissiyatında fakat yürürken bazı koyu yerlere denk geliyorsunuz buralarda çok kaygan dikkat edin.

HIERAPOLIS ANTİK HAVUZ / KLEOPATRA HAVUZU

Nisan ayında İç Ege’ye gitmişken ne iyi ettik de bikinileri ve deniz şortlarını aldık dedirten havuz. 🙂 12. yy deprem sonucunda binalarının sütunlarının havuza yıkılmasıyla oluşmuş bu havuz içerisindeki termal suyun sıcaklığı yaz ve kış mevsimlerinde hep 36 derece. Zamanında Kleopatra’nın yüzüp şifa bulduğu bu havuzda yüzme deneyimini tatmanızı tavsiye ederiz. 😊 Havuzun dibinde antik kalıntılar mevcut, su sıcacık, şifası bol daha ne olsun.

  • Hierapolis antik kent giriş ücretine dahil olmayan tek bölüm Antik Havuz’dur. Pamukkale gezinizde bir de havuz keyfi yapmak isterseniz buraya mutlaka uğramalısınız. Antik havuz alanına girip sadece gezip görmek, fotoğraf çekmek için herhangi bir giriş ücreti alınmıyor. Fakat havuzda yüzmek isterseniz ekstra 32 TL ücret ödemek gerekiyor. Müze kart bu alanda geçerli değil.
  • Öğle saatlerinde havuzu adeta yabancı turistler dolduruyor. Bizden tavsiye havuzun keyfini çıkarabilmek için akşamüzeri veya çok erken saatlerde havuza girmeniz.
  • Havuza girdikten sonra toplam 2 saat yüzme süreniz var.
  • Antik havuz alanı içerisinde oturma alanları ve yeme içme bölümleri var, fiyatlar merkeze görece daha yüksek tabii ki, aklınızda bulunsun.
  • İçerindeki suya biraz toz toprak biraz da etraftaki bitkilerin yaprakları karışıyor. Bu yüzden alıştığımız havuzlar gibi berrak bir havuz değil. Ama bu gözünüzü korkutmasın suyu gerçekten temiz ve sıcacık.  Kaynak suyu sürekli akmaya devam ettiği için havuz kendini yeniliyor.
  • Havuzun tek olumsuz tarafı bir sene öncesine kadar kamerayla girilen havuza artık kamera ile girilemiyor. Bizi su altı kamerasıyla almadılar. Havuzda kendi fotoğrafçıları var ücret karşılığında onlara çektirebiliyorsunuz. Yani 35 tl vererek girdiğiniz havuzda fotoğraf çekmek isterseniz ekstra para ödemek zorundasınız.

HIERAPOLIS ANTİK TİYATRO

Pamukkale seyahatinde görülmesi gereken 3. önemli yerde Hierapolis Antik Tiyatro. Antik havuzun biraz daha yukarısında yer alıyor. Yine Hierapolis antik kent giriş ücreti içerisinde dahil bir bölüm, ekstra bir ücret vermenize gerek kalmıyor. Travertenlerden sonra biraz daha yokuş yukarı çıkmak gerekiyor, bu yüzden tam öğle sıcağında değil, biraz daha gün batımında çıkmanızı tavsiye ederiz.

1800 yıllık geçmişe sahip antik tiyatro halen sahne arkasındaki mimarisini koruyor. Hierapolis antik kentini yukarıdan tamamen görebileceğiniz muhteşem bir manzaraya sahip.

PAMUKKALE’DE NEREDE KONAKLADIK?

Pamukkale ilçesinde travertenlerin hemen karşısındaki bölgede konakladık. Burası aslında bir köy. Köy içerisinde bazı butik oteller var. Biz Venüs Suite Hotel’de konakladık. Otel genel anlamda temizlik, kahvaltı, personel ilgisi bakımından sorunsuzdu. Ön tarafında çok şirin bir bahçe ve ufak havuzu var. Kahvaltı bu bölümde servis ediliyor. Arka tarafındaki odalar ise köy manzaralı, kuş sesleri içerisinde uyanıyorsunuz. Çift kişilik oda da gecelik konaklama bedeli kahvaltı dahil 180 TL idi.

İyi gezmeler dileriz;)

Cansu&Bora

Bu da ilginizi çekebilir;

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons