Bunu Paylaş

Bazı yerler vardır gidersiniz gidersiniz bir anda varırsınız gittiğiniz yere, bazı yerlerdd ise adım adım yaklaştığınızı hissedersiniz gideceğiniz yere.. Önce İstanbul’un Trakya’ya doğru ilçelerinden geçersiniz, ardından Çerkezköy’den geçerek Trakya’ya giriş yaparsınız derken Vize’den sonra sizi güzel bir doğa karşılar ve son olarak bir anda kendinizi yol üstü çiftliklere ve şık restoranlara bakarken İğneada’da bulursunuz. İğneada’nın uzaklığındaki sebep bilinmezlik durumu. Detaylı rehberlerin olmayışı veya insanların yapılabileceklerle ilgili bilgi sahibi olmayışı burayı yakınımızdaki uzak kılıyor. Bu nedenlerden olayı genellikle seçenekler arasında olmasına rağmen bir şekilde 2.plana atılıyor.

Tabii bu durum son bir kaç yıldaki İstanbul merkezli turlardaki artış ve bazı doğaseverlerin İğneada doğasını keşfetmesiyle birlikte değişiyor ve yavaş yavaş bilinirliği artıyor. Beyaz yakalılar da bu yazımızla birlikte rotalarını daha çok bu yöne çevireceklerdir.:)

İğneada Genel Görünüm

İğneada’nın farklı bölgelerinde genel görünümü de değişkenlik gösteriyor. Özellikle merkezinde çevre düzeni çok özensizdi, saksılarda kurumuş çiçekleri görmek üzdü. Kırklareli’nin tek turizm yeri denilebilecek bir yeri için çok daha özverili olunmalıydı diye düşünüyoruz.

İğneada denizi ve kumsalı gerçekten güzel. Geniş, sakin kumsalıyla birlikte durgun berrak bir denize sahip. Suyun sıcaklığı Ege’den oldukça sıcak, Akdeniz’den ise daha serin olduğu söylenebilir. Ek olarak sahile ayak bastı parası tuzağına düşmemiş ve organize olmaması da ayrıca bir güzellik katıyor. Geçen sene gittiğimiz Kefken/ Kerpe‘nin ardından deniz rotalarımızın bazılarını Karadeniz’e çevirmeye başladık. İğneada kumsal güzelliği açısından biraz daha iyi geldi bize.

Merkez’e indiğinizde bir keşmekeşlik söz konusu. Meydan boyunca muhtemelen belediyenin koyduğu onlarca saksıdaki çiçekler susuzluktan ölmüş ve bu görüntüyle bir çöl havası estiriyor. Yollardaki çöpler, kafasına göre açılan müzikler cabası.. Fotoğraf çekilebilir İğneada’yı simgeleyen bir görüntü yakalamanız mümkün değil. Sahile inen yerde yazılmış bir İğneada yazısında fotoğraf çekilmek istiyoruz fakat sağında, solundaki araba parklarından dolayı bu da anlamsız oluyor. Akşam merkeze inip bir yürüyüş yapmak isteseniz bunun için de bir yürüyüş alanı yok. Bunların yanında görüştüğümüz farklı farklı siyasi düşüncedeki insanlardaki ortak kanı ise belediyenin yeterice çalışmadığı yönünde. Dün de çalışmıyordu bugünde çalışmıyor..

İğneada’nın doğası mükemmel. Denizdeki Karadeniz’in hırçınlığını yer yer hissetmenizin yanında karada longoz ormanları çevreliyor sizi. Yeşil yeşil, ışıl ışıl bir tropik orman görüntüsüne sahip. Longoz ormanlarında detaylı bir doğa yürüyüşü yapmak için bir tur şirketi veya rehbere ihtiyaç var.

İğneada köylerini, köy restoranlarını ve köy insanlarını çok sevdik. Başta Limanköy’ün manzarası ve restoranları harikaydı. Sonrasında Beğendik köyünün güzel doğası ve Bulgaristan sınırında olma hissiyatı çok güzeldi. Demirköy’deki çiftlikler, yeni gelecek yatırımlar ve keşfedilmiş tarihi yerler ile pek yakında köy turizminin arttıracağı aşikar. Doğru yönlendirme ve yapılaşmaya gidilmeyerek tuhaf bir süreç olmamasını özellikle umuyoruz.

İğneada Ulaşım

İğneada Kırklareli’nde yer alır. Türkiye’de Karadeniz’in Avrupa’ya doğru son yerleşim yerlerinden diyebiliriz. Ulaşım olarak yollarından çok keyif almamıza rağmen yolun son 70 km’si (Pınarhisar’dan sonrası) köy yoludur. Bu da İğneada ulaşım süresini biraz uzatıyor.

Özellikle İstanbul için tercih edilen bir yer olduğu için buradan mesafeyi yazmakta yarar var. İstanbul – İğneada : Yaklaşık 270 km ve 3.30 saat sürmektedir. Havayolu ve tren seçenekleri ile ulaşım burası için maalesef geçerli değildir. Bir diğer alternatif ise otobüs ile ulaşımdır.

İğneada Konaklama

İğneada merkrzdeki konaklama seçenekleri genelde apart ve pansiyonları içeriyor. Eğer 5 yıldızlı bir otel tercihiniz olursa sahilde tek bir otel mevcut. İğneada konaklama alternatiflerinden birkaçını sıralıyoruz.

Şit Apart

İğneada’da ikinci gelişimizde de burayı tercih ediyoruz. Samimi bir aile işletmesi. Mutfaklı geniş bir ev olması ve önünden direkt olarak denize girilebilmesi aileler için tercih sebebi. Tek handikapı üst katlara çıkışta asansörün olmaması. Eğer yaşlınız veya çocuğunuz varsa alt katlarda daha rahat edersiniz. Üst katlardaki deniz manzaralı odalar da çok güzel.

İğneada Resort Hotel

İğneada’da Antalya konsepti bir otel. Yarım pansiyon olarak hizmet veriyor. Tatilimi yapıp fazla bir şeyle uğraşmak istemeyenler İğneada Resort oteli tercih edebilir.

İğneada’da Ne Yapılır?

İğneada’da gezilecek yerler bir hayli fazla. İnsanın bu doğa harikası yerde dağı taşı arşınlayası gelmiyor değil. İğneada’da nerede ne yapılır’ı detaylı olarak yazmaya çalıştık.

İğneada’nın Enfes Kumsalında Denizin Tadını Çıkartın

İğneada’da yapılacak bir çok şey olmasına rağmen her şeyden önce yaz tatili için gidilmesi gereken bir yer. İğneada deniz sıcaklığı oldukça ideal ve kumsalı da uzun ve geniş. Kalabalık yok, gürültü yok sadece huzur var..

Dupnisa Mağarasına Gidin

Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası. Sırf bu yüzden bile gidilir. 😊 İki bölümden oluşuyor; üst katın kuru mağarada dev sarkıtlar mevcut. Alt katta ise sulu mağara var ve buradan da sürekli su akışı gerçekleşiyor. İğneada yolu üzerinde olmaması tek handikapı. Demirciköy’den yaklaşık yarım saat içeriye girerek ulaşabilirsiniz. İğneada dışında ne yapılır diyenler için farklı bir rota.

Longoz Ormanlarında Doğayı İçinize Çekin

İğneada gezilecek yerlerin başında burası geliyor. Longoz ormanları subasar ormanları olarak tanımlanıyor. İlkbahar ve kış aylarında bu ormanları tamamıyla su basıyor. Avrupa ve Türkiye’nin en büyük longozu olan İğneada longozu doğasıyla büyülüyor. Buraya gelmişken İğneada longozunda mutlaka trekking(doğa yürüyüşü) yapmalısınız. 👍 İğneada içerisindeki 6 göl size güzel fotoğraf kareleri için imkan sağlıyor.

İğneada Köylerine Gidin

İğneada’nın civarında 3 adet köy var. Bunlar Limanköy, Beğendik Köyü ve Demirciköy. İğneada’ya gitmişken mutlaka bu köylere uğramalısınız. Özellikle İğneada’dayken Limanköy’de denize karşı kafelere gidin ve Beğendik Köyü’nde özel bir yemeği tadın. Yemek ile ilgili detayları yeme içme rehberinde paylaşacağız. 🙂

Mert Gölünde Kano Yapın

İğneada’nın girişindeki Mert gölü kano severler için ayrı bir deneyim sunuyor. Eğer bizim gibi bebekle gitmediyseniz longoz ormanlarının muhteşem görsel şöleninin içerisinde bu aktiviteyi gerçekleştirin.

Demirköy Dökümhanesine Uğrayın

Henüz tam bir müze görüntüsüne sahip olmayan demirköy dökümhanesinin tarihi 1400’lü yıllara dayanıyor. İstanbul fethinde kullanılan topların döküldüğü dökümhane olarakta Osmanlı tarihinde çok önemli bir yere sahip. Henüz yapım aşamasında olan bu dökümhane için ciddi bir yatırım gerekiyor. Proje tamamlandığında plana göre muazzam bir görüntüye sahip olacak.

İğneada’da Nerede Ne Yenir?

Gelelim en sevdiğimiz yereee. 🙂 İğneada’da nerede ne yenir, yöresel hangi yemekleri vardır gibi soruları cevaplayacağız.

İğneada’ya Özgü Lezzetler

Beğendik Köyü – Sabri Usta Tenekede Tavuk

Tenekede tavuğu ilk kez yemedik ama ilk kez tenekede tavuğuyla nam yapmış bir yerde denedik. İğneada’dan yaklaşık 20 dakika mesafede Beğendik köyünde bir Sabri usta var. Sabri usta mekanını hemen denizin kenarına bir çardak kurarak yapmış ve uzun yıllardır tenekede tavuk yapıyor. Burada tenekede tavuk pişerken aynı ateş ile tavuğun altında bir adet de türlü pişiyor. Pişen türlü tavuğun suyundan mıdır nedir ayrı lezzetliydi. Tavuk ise nar gibi pişmiş çok lezzetli servis ediliyor.

Tenekede tavuğun pişmesi uzun sürdüğünden Sabri ustaya en az 2 saat önceden haber vermeniz gerekiyor. Türlü ile birlikte geldiğinden rahatlıkla 3 kişi doyarsınız. Fiyatı ise 100 TL.

Dobrodosli Rumeli Köftecisi

Dobrodosli Boşnakça’da “Hoşgeldiniz” demek. Yıllar önce gittiğimizde restoranın adı neydi nasıl bir isim diye düşünür dururduk lakin yıllardır Balkan‘ları karış karış arşınladığımızdan artık çok aşina olduğumuz bir kelime. Balkan’ları bilenler bilir yemekler genellikle et ağırlıklıdır. Burası da et ağırlıklı bir restoran. Rumeli köftesi meşhur. Aynı zamanda et ağırlıklı her şeyi bulabilirsiniz. Manda yoğurdunu da tavsiye ederiz. Köfte porsiyon 22 TL.

Güzel Kahvaltılar

İğneada merkezde kahvaltı anlamında cezbedici bir yer ile karşılaşamadık. Merkez dışındaki gittiğinize değecek kahvaltıcıları yazmak istiyoruz.

Nisa Çiftliği

İğneada’ya 30 dk mesafede bulunan Demirköy’e yakın bulunan Nisa çiftliği Erkan Bey ve Beyhan Hanım tarafından işletiliyor. Ürünlerin büyük çoğunluğu kendi üretimleri. Büyük bir bahçenin içerisinde çilek tarlası ve besi hayvanları mevcut. Kahvaltısı gerçekten çok lezzetliydi ve her şey vardı diyebiliriz. Nisa çiftliğinde kahvaltı sonrası varsa çilek, közde mısır gibi ikramları da oluyor.

İğneada Nisa çiftliğini gidiş-dönüş yolu üzerinde olduğu için İğneada’ya giderken ya da dönüşte uğramanız daha doğru olur. Aksi takdirde İğneada’dan 30km git gel yapmanız gerekecek. İğneada yol üstü kahvaltı seçeneklerinde ilk sırada yer alıyor.

Uğur’un Yeri Kahvaltı ve Kumda Kahve

Limanköy’de güzel bir kahvaltı durağı. Limanköy genel anlamda yukarıda kaldığı için deniz manzarasına da sahip. Uğur’un yerinde lezzet ve keyif dolu bir kahvaltı yapabilirsiniz. İğneada merkeze mesafesi yaklaşık 10 dk’dır.

Bonus : Alkan Lezzet Mandırası

Eğer ben evde kendime hazırlarım diyenlerdenseniz Alkan şarküteri tam size göre. Her türlü kahvaltılık çeşidinizi buradan alıp hemen yanındaki fırından da İğneada usülü simitlerinizi alıp kendi sofranızı kırabilirsiniz.

İğneada Balıkçıları

İğneada Rota Balık Restoran

Deniz kenarında güzel bir restoran. İğneada’da akşam balıkçılarında ilk sıraya burayı koyuyoruz.

Çatkapı Et Balık Restoran

Yine rota balık gibi sahilde yer alıyor. 2 tane güzel balıkçıdan birisi de burası diyebiliriz.

Şık Bir Konsept Efkan Taş Mekan

Şıklıkta gerçekten sınır tanımıyor. Demirköy’e yakın olan Efkan Taş Mekan İğneada’daki en şık restoran diyebiliriz. Kahvaltıdan akşam yemeğine her öğüne hitap ediyor fakat akşam yemeği için daha iddalı olduğunu söyleyebiliriz.

Dondurmacılar

İğneada merkezde 2 tane dondurmacı var.

Balaban Dondurma

İğneada’da aslında 2 dondurmacının da dondurması güzel. Burada peynir tatlısı olması bizi biraz cebetti diyebiliriz. Şöyle Trakya’ya kadar gelmişken yememek olmazdı.

Recep Usta Dondurma

Recep ustanın da dondurmaları da gayet güzel. Ek olarak burada profiterol bulabilirsiniz.

Biradan Vazgeçmeyenlerdenseniz Dayko

Rakı ağır gelir şimdi diyip akşam şöyle 2 bira içelim derseniz Dayko tam size göre. Deniz manzarası ile adeta büyülüyor. Ortam ve hizmet çok güzel. Şıklıkta bizden tam not aldı.

Türk Kahvesi İçin Ata Kafe

Limanköy’de tam merkezde yer alıyor. Kumda kahvesi bir harika en az 1 parmak köpük vardı diyebiliriz. 🙂 Limanköy ortamı zaten çok güzel. Gelmişken mutlaka kahvenizi için.

Cansu&BoraAyaz

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons