Gaziantep için yapılabilecek en güzel tarif muhtemelen kültür ve yemek diyarı olurdu. Kültür ve yemek daha güzel harmanlanamazdı her halde.
Gaziantep’e gidiş öykümüz biraz farklı gelişti. Eylül sonları için Dalaman’a bilet almıştık. Oradan Selimiye veya Marmaris’e geçip bir final yaz tatili yaparız diye düşünmüştük. Gideceğimiz havayolu firması uçuş saatlerinde operasyonel kaynaklı bir hata yaptığını ve bu yüzden yurt içi istediğimiz yere değişiklik hakkımız olduğunu belirtti. Hava durumlarına bir baktık ki, Dalaman tarafında gideceğimiz tarihlerde kasırga var. Sadece Rize ve Antep taraflarında hava güzel. Nitekim bu iki şahane şehir arasında karar veremedik ve instagram’da bir anket yaptık. %52 ile Gaziantep galip geldi 🙂 1 gün sonrasında da kültür ve yemek diyarı Antep’te bulduk kendimizi.
Güneydoğu Anadolu’ya Giriş
Türkiye şüphesiz bir turizm cenneti. Her yerin ayrı tadı ve dokusu var. Gaziantep de Güneydoğu Anadolu kültürüne heves duyanlar için ılımlı bir geçiş noktası. Aslına bakarsanız biz Gaziantep’i Adana kültürüne daha yakın bulduk. Bu dediğimiz tabii ki demografik veya kültürel bir çalışma sonrasında edinilmiş bir sonuç değil. Bazen bir yerdeyken kendinizi daha önce gittiğiniz bir yerde gibi hissedersiniz.. Bizde de sırasıyla Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa derken içten içe Güneydoğu Anadolu’ya girmiş bulunuyoruz. Sıradaki hedeflerimizden birisi de Mardin.
Gaziantep’e ne zaman gitmeliyim?
Gaziantep’te Akdeniz ve Doğu Anadolu iklimleri hakimdir. Akdeniz iklimi biraz daha baskın olduğundan hava çok soğuk olmaz. Fakat Aralık, Ocak, Şubat havanın eksi derecelere düşebildiği aylardır. Yazları da bunaltıcı sıcaklar hakimdir. Bizim önerimiz Mart-Haziran arası veya Eylül-Kasım ayları arasında Gaziantep seyahatinizi organize etmeniz olacaktır.
Gaziantep güvenli bir şehir mi?
Terör olayları, göçler ve Suriye iç savaşından dolayı ister istemez herkeste bir korku maalesef baş gösteriyor. Haritada bakınca Suriye’ye bu kadar yakın olunca kafama bir füze düşer mi veya bir bomba patlar mı korkusundan dolayı herkeste bir tedirginlik oluyor. Şunu belirtmeliyiz ki Antep inanılmaz güvenli ve modern bir şehir. Aklınızda en küçük bir soru işareti bile kalmasın. En renkli giysilerinizle buraya gezinizi yapabilirsiniz.
Bu arada zorunlu askerlik dolayısıyla Şırnak, Mardin ve Diyarbakır’da da bulundum ve çarşılarında gezdim. O bölgeler de sandığınız gibi değil. Bu yazının içinde detaylı anlatmayacağım tabii ki ama umarız bir gün oraların da gezi rehberlerini tamamlarız.
Gaziantep’te kaç günlük plan yapmalıyım?
Gaziantep ile ilgili henüz gitmeden önce eksik bilgiler verildiğine tanık olduk. Gaziantep’te fazla bir şey yok sadece yemek var gibi. Bir ara şüphelendik “bu ne ya sadece 3 gün yemek mi yiyeceğiz” diye.:) 1 günü Şanlıurfa olarak planladık. Hatta diğer 2 gün için bile 1 gün de Diyarbakır yapın diyenler oldu. Biraz araştırınca aslında pek de öyle olmadığına kanaat getirdik.
Bizce normal bir Gaziantep gezisi için en az 2 tam gün ayırmanızı öneririz. Bu arada normal için diyoruz. Eğer didik didik edeceğim derseniz 3 gün yeterli olacaktır. Gaziantep yapılacaklar listemizi okuyunca bizi daha iyi anlayacaksınız.
GAZİANTEP GEZİLECEK YERLER
Gaziantep gezi rehberi gibi Gaziantep bilinenden çok daha fazla kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Gaziantep gezilecek yerleri aşağıdaki gibi sıralıyoruz.
- Zeugma Müzesi
- Gaziantep Kalesi
- Gaziantep Savunma ve Kahramanlık Müzesi
- Gaziantep Hamam müzesi
- Emine Göğüş Mutfak Müzesi
- Tütün Han
- Almacı Pazarı
- Bakırcılar Çarşısı
- Parkantep Harikalar Diyarı – Masal Parkı
- Gaziantep Kaleoğlu Mağarası
- Millet Han
- Tarihi Gümrük Han
- Halfeti / Şanlıurfa
- Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
- Arkeolojik Medusa Cam Sanatları Müzesi
- Saklı Konak Bakır Eserler Müzesi
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Zeugma Müzesi
Gazintep müzelerinin en büyüğü ve dünyadaki en büyük mozaik müzesi olan Zeugma müzesi 2011 yılında Gaziantep’te açılmıştır. Burada sergilenen mozaiklerin hikayesi M.Ö. 300’lü yıllara dayanıyor. Büyük İskender tarafından kurulan Zeugma Antik Kenti, Roma döneminde en varlıklı dönemleri yaşamıştır. M.S. 256 yılında Sasani Kralı tarafından tüm Zeugma bölgesi yakılıp yıkılmış ve yok olmuştur. Yüzyıllar sonra bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında o dönemde inşa edilmiş vilların tabanlarına işlemiş mozaikler bulumuştur. Günümüzde Zeugma Müzesinde tüm bu mozaikleri 1700 metrekarelik bir alanda ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca “Çingene Kızı” isimli bilinen en meşhur mozaikte bu müzede sergilenmektedir.
⇒ Müze Pazartesi hariç her gün ziyarete açıktır. Giriş ücreti 20 TL, müze kart geçerli.
Not : Gaziantep’in en meşhur Küşlemecisi Halil usta, Zeugma müzesine yakın bir konumda.
Gaziantep Kalesi
Şehrin tam merkezinde yer alan kalenin hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi olmamakla beraber 6000 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. Kale içerisinde “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” geziye açıktır.
⇒ Kale giriş ücreti 4 TL
Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi
Gaziantep Kalesi içerisinde yer alan bu müzede Antep halkının düşman işgaline direniş öyküsü hem görüntülü anlatımla hem de heykellerle gösterilmektedir.
Gaziantep Hamam Müzesi
1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan yapı günümüzde restorasyonu yapıldıktan sonra hamam müzesi olarak halkın ziyaretine açıktır. Açıkçası Gaziantep müzelerinin arasında en sevdiğimiz müzelerden birisi de burası oldu. Arka fonda çalan “Antep’in Hamamları” şarkısı eşliğinde, içeride hamam tasları, takunyalar, balmumu heykeller sergilenerek, geçmiş dönemlerin hamam kültürü yansıtılmaya çalışılmış. Çıkınca bir süre Antep’in hamamları şarkısı dilimizde mırıldandı.
⇒ Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Müze giriş ücreti 2 TL.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Yemekleriyle bu kadar meşhur olmuş bir ilde Gaziantep’e özgür yöresel mutfak müzesinin olması ve ayrıca Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olması çok sevindirdi. 1904 yılında yapılmış bu konak Türkiye’nin ilk Turizm Bakanlarından olan Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu evdir. Restorasyon çalışmaları sonrasında 2008 yılında müze olarak halkın hizmetine açılmıştır. Müze içerisinde Gaziantep mutfağında yer etmiş mutfak araçları, yöresel lezzetlerinin tanıtımları, nasıl pişirildiği, nasıl saklandığına kadar tüm detaylar sergilenmektedir.
⇒ Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Müze giriş ücreti 2 TL.
Tütün Han
Gaziantep merkezinde hemen Bakırcılar çarşısı içerisinden girişi olan bu han zamanında tütün tüccarlarının konakladığı bir handır. Tahmini olarak 1790-1799 yılları arasında inşa edildiği biliniyor. İki katlı hanın ortasındaki avlu günümüzde kafe olarak hizmet veriyor. Yöresel şark çadırı konsepti ile ayakkabılarınızı çıkararak sedirde oturup sıcak bir çay ile mola verebileceğiniz keyifli bir han.
Almacı Pazarı
Gaziantep çarşı merkezindeki Almacı Pazarı 250 yıllık bir geleneği devam ettiriyor. Rivayete göre geçmiş yıllarda bu pazarda sadece elma satılmasından ötürü Elmacı/Almacı pazarı olarak adlandırılmış. Bugün ise turistlerin yöresel Gaziantep ürünlerini almak için en çok uğradı pazar haline gelmiş. Almacı pazarında kuru patlıcan, biber, çok çeşitli baharatlar satılmaktadır.
Bakırcılar Çarşısı
400 yıllık geçmişi ile Gaziantep’in sembollerinde birisi de bakırcılar çarşısıdır.Çarşı içerisinde bakır dışında da bir çok el emeği ürün satışı yapılmaktadır. Günümüzde hala aktif olarak bakır üretimi devam ediyor. Çarşı içerisinde gezerken dükkanların önlerinde bakırı işleyen ustaları izleyebilirsiniz. Cezve, çaydanlık, bardak, tava, tepsi aklınıza gelebilecek bir çok ürün üretiliyor. Bir bakır cezve, sahan almadan dönmeyin deriz. 🙂
Parkantep Harikalar Diyarı – Masal Parkı
Gaziantep yapılacaklar listemizde olmayan Masal Parkı’ını Şahinbey bölgesinde mutfak sanatları merkezine giderken tesadüf eseri bulduk. Oldukça büyük hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir park. İçerisinde uzay müzesi bile var. Yolunuz düşerse uğramanızı öneririz. Özellikle çocuklu gezenlerdenseniz rotanızı buraya çevirebilirsiniz. Ayrıca bu bölge turistik açıdan pek bilinmemesine rağmen geceleri çok hareketli ve güvenli bir bölge. Hemen yanında yer alan Manoğlu ve Kavaklık parkları ise yürüyüş ve akşam geç saatlere kadar açık cafeleri ile çok keyifli lokasyonlardan bir tanesi.
Gaziantep Kaleoğlu Mağarası
Tarihi Yeni Han’ın içerisinde girişi bulunan bu mağarnın 1527 yılında taş ocağı olarak açıldığı biliniyor. Fransız işgali sonrasında yiyecek içeceklerin depo alanı olarak kullanılmış. Günümüzde ise Gaziantep halkı tarafından korunup restore edilerek hem müze olarak gezilebiliyor hem de mağara içerisindeki kafede közde Türk kahvesi sunularak otantik bir ambiyansa ev sahipliği yapıyor.
Gaziantep Millet Han
1562 yılında yapılan iki katlı tek avlulu hana Sultan Abdülaziz döneminde Aziziye Hanı isimlendirilmiş. Fakat Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında bu hanın Atatürk’e hediye edilmek istendiği ancak Atatürk’ün “bu han benim değil milletin hanı olmalı ” dediği belirtiliyor. Sonrasında ise hanın ismi Millet Han olarak değiştirilmiştir.
Tarihi Gümrük Hanı
Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırılan bu han aslında “Yolcu hanı” olarak inşa edilmiştir. Hanın zemin katında depo ve ahır, üst katında ise yolcuların kalması için odalar yapılmıştır. Günümüzde ise han içerisinde el sanatları üretim ve satışı yapılarak halkın ziyaretine açıktır.
Halfeti
Halfeti ilçesi aslında Şanlıurfa’ya bağlı. Fakat Gaziantep şehir merkezine 1,5 saat mesafede olduğu için Gaziantep seyahatiniz sırasında bir gününüzü Halfeti’ye ayırabilirsiniz.
Halfeti ilçesi 2000 yılında yapılan Birecik barajı sebebiyle yarısı sular altında kalan , diğer yarısı yerleşime dönüştürülen bir ilçedir. Hikayesi oldukça buruk.. 1 saat süren tekne turları ile tur yaparak sular altında kalan minareyi, Rumkale’yi görebilirsiniz. Teknede giderken, sular altında bir tarih, bir yerleşim olduğu düşünmek insanın içini acıtıyor.
Aşağıdaki müzeleri gezmeye bizim zamanımız kalmadı ama sizin vaktiniz olursa ziyaret edebileceğiniz diğer müzeleri de paylaşıyoruz.
- Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Sunay Akın’ın desteğiyle 2013 senesinde Türkiye’nin 4. oyuncak müzesi olarak açılmıştır. 1700-1990 yılları arasındaki 600 adet oyuncak sergilenmektedir.
- Arkeolojik Medusa Cam Sanatları Müzesi
2008 yılında açılan bu müzede geçmişten günümüze cam ve bronz eserleri bulabilirsiniz.
- Saklı Konak Bakır Eserler Müzesi
- Gaziantep Arkeoloji Müzesi
- Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi
Sevgiler,
Cansu & Bora