Cunda (Alibey) adası Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Adanın namı yaz dönemindeki kalabalıklığı ile ünlenmiş. Bizim de Cunda’ya özellikle bayramda gidilmez sözleri hep aklımızdaydı. Yıllarca sakin bir dönemde gitmeyi düşünürken bir bayram dönemi, Midilli Adası dönüşünde kendimizi 2 günlük bir Cunda tatilinde bulduk :).
Midilli feribotundan iner inmez Cunda’ya giden minibüslere binmek için yolun karşı tarafına geçtik. Bayram olması itibariyle geçen iki minibüs hınca hınç dolu olduğundan durmadılar bile. Derken ileride bekleyen taksilere sorduk. Cunda’ya ne kadar yazar? 30 TL civarı. Meğersem o bölge turistik diye taksimetre km başına 5-6 TL civarı atıyormuş. Hoş bir durum olmasa da bir sonraki taksiye bizim gibi minibüs bekleyen başka birisiyle beraber binmek durumunda kaldık. Cunda’nın girişi bayram dolayısıyla kapalı olduğundan biraz dışarıda inerek Cunda seyahatimize başlamış olduk.
Cunda Adası Hakkında
Cunda Adası doğası, denizi, sokakları, butik otelleri ile keyifli bir tatil beldesi. Resmi tatillere denk gelmeyen tarihlerde görece daha sakin dönemlerinde gezdiğinizde adadan daha çok keyif almanız muhtemel. Bizim gibi bayram döneminde giderseniz ve kalabalıktan hoşlanmıyorsanız aradığınızı bulamayabilirsiniz.
Cunda Adası’nın merkezinde en çok aradığımız sahilde güzelce bir çay bahçesi oldu. Birkaç sene öncesinde deniz kenarında sıra sıra dizili çay bahçeleri olduğunu biliyoruz. Fakat Cunda’nın yeni halinde sahilde çay bahçeleri yerine ağırlıklı olarak meyhaneler yer alıyor. Biraz daha içerilere doğru girdikçe güzel kahveciler ve kafeler çıkıveriyor karşınıza. Fakat yazlık yerlerde olması gereken yollardaki insan kalabalıklığını absorbe eden bir kaç çay bahçesine gerçekten çok ihtiyaç var.
Bunun dışında olumsuz bir yorumumuz daha tekne turlarına olacak. Bu sadece Cunda Adası için değil aslında tüm tatil beldelerindeki tekne turları için geçerli bir sitemimiz. Müzikli tekne turları bizim kaçarak uzaklaştığımız tekne turları oluyor genelde. Denizi ve sessizliği ile bütünleşen muhteşem koylarda bangır bangır müzik insanı çok rahatsız ediyor. Cunda Adasın’da da isteyenlere müzikli, isteyenlere ise müziksiz tekne turları var. Müziksiz tekne turunda bile olsanız diğer teknelerden gelen sesleri duymamanız imkansız. Tabii ki tercihe kalmış bir durum ama keşke tekne turlarında yüksek sesli müzik tamamen yasak olsa…
Tüm bunların dışında Cunda Adası’nın en keyifli saatleri akşamları Cunda Ayvalık mutfağına ait lezzetleri tadabileceğiniz Cunda meyhaneleri. Aslında sakin bir dönemde gurme turu planlamak burası için pek güzel olur
Cunda gezisi planlayanlara önerimiz bayramlarda veya resmi tatillerde gitmemeniz yönünde.
Nerede Konakladık?
Cunda butik oteller bakımından oldukça zengin bir tatil bölgesi. Oda-kahvaltı faaliyet gösteren çok sayıda otel ve pansiyon var. Tavsiyemiz mutlaka tatil döneminden öncesinde rezervasyon yapmanız, hele ki resmi tatil dönemlerinde.. Biz bayram döneminde fazla seçenek olmadığı için biraz daha yüksek fiyattan merkezde tek yer bulabildiğimiz otelde konakladık. Otelin konumu ve temizliği iyiydi fakat kahvaltısı ve ilgi alakadan pek memnun kalmadık. Setenay Butik Otelde kahvaltı dahil gecelik 350 TL’ye konakladık.
Cunda Adası’nda neler yapılır ?
Cunda Rahmi Koç Müzesi
1873 yılında Rum Ortodoks’lar tarafından Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilen bu bina 1944 yılında depremden zarar görmüş ve yıllar içerisinde yıpranmış. Aradan geçen seneler sonrasında 2011 yılında Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na tahsis edilen kilise binası restore edilerek halkın ziyaretine açılmıştır. Günümüzde içerisinde çeşitli koleksiyonlar sergilenmektedir. Cunda gezilecek yerlerin başında Rahmi Koç Müzesi gelmektedir.
Aşıklar Tepesin’de Agios Yannis Kilisesi – Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nı ziyaret edin.
Cunda Adası’nın tepesinde Aşıklar tepesi olarak bilinen bölgede değirmen ve eski Agios Yannis Kilisesi’si bulunuyor. Kilise 1944 depreminde zarar görmüş ve tepesi çökmüş. Yıllar sonra Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilmiştir. 1997 senesinden bu yana Rahmi Koç Müzesi’ne bağlı olarak hizmet veriyor ve günümüzde Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak ücretsiz olarak halkın ziyaretine açık. İçerisinde Muhtar Kent tarafından bağışlanan Necdet Kent’in kitapları sergileniyor.
Aşıklar Tepesi’ndeki yel değirmeninde Cunda’ya karşı churchill için.
Soda, tuz, limon üçlüsü ile yaz günü serinleyerek Cunda Adası’nı bir de tepeden seyredebilirsiniz.
Cunda Adası Tekne Turu
Gittiğimiz tatil beldelerinde tekne turu varsa en çok buna seviniyoruz. Çok güzel koylarda, tertemiz denize girip keyif yapma imkanı oluyor. Cunda’ya geldiğimizde de birgünümüzü tekne turunda geçirmeyi tercih ettik. Cunda tekne turları öğle yemeği dahil günlük 50-60 TL civarında. Tekne turlarında kaçarak uzaklaştığımız tek şey müzikli olanları. Birbirinden güzel koylara giderek sessiz, huzurlu deniz keyfi yapmak yerine cıstak cıstak müzikli tekne turları gerçekten çok rahatsız edici. Tabii ki tercihe kalmış..
Koylar ve deniz çok güzel fakat yine soğuk bir döneme denk geldik sanırım, su bize çok soğuk geldi. Kaptanımız her zaman böyle olmadığını söyledi, artık şansımıza diyelim 🙂 Cunda plajları hakkında da yeterli bilgi sahibi olamadık.
Cunda Mekan Önerileri
Birçoğumuzun bildiği gibi Ayvalık Cunda mutfağı özellikle mezeleri ile oldukça popüler. Cunda Adası’da bu lezzetlere ev sahipliği yapan güzel restoranlar ile dolu.
Bazı önerilerimizi aşağıda sıralıyoruz.
Hop Cunda Restoran
Midilli-Cunda seyahatimiz sırasında rotanereye instagram hesabımızda bizi takip eden Ayhan Bey, bizi restoranına davet etmişti. Biz de bir akşam yemeğimiz için hemen sahilde yer alan Hop Cunda Restoran’a gittik ve Ayhan Bey ile tanıştık. Ayhan Bey eski Cunda’lılardan. Uzun senelerdir orada yaşamış ve balık restoranı işletiyor. Mutfağı oldukça zengin, Ayvalık mutfağına ait birçok mezeyi bulabilirsiniz. Sizin de yolunuz düşerse, Ayhan Bey’e bizden selam söyleyin 🙂
Şef Mehmet’in Balık Evi
Akşam yemeğimizin birisini de Şef Mehmet’in Balık Evi’nde yedik. Ayvalık mezeleri Ege bölgesinde oldukça meşhur ve lezzetlidir. Mekanların meze dolapları hem gözünüze hem midesine hitap ediyor. Asma yaprağında enginar dolması favorimiz oldu. Buralara gelip de Cunda mezeleri yemeden dönmeyin.
Vino şarap evi
Cunda’da şarap evi konseptinde bir akşam yemeği yemek isteyenler için Vino’yu tavsiye edebiliriz. Konum olarak hemen Karadeniz Pastanesi’nin yanında yer alıyor.
Karadeniz Pastanesi
Özellikle ada bölgesindeki yazlık yerlerde illa ki meşhur bir pastane ve kurabiyesi oluyor. Cunda Adası’nda da Karadeniz Pastanesi oldukça popüler. Lor tatlısı ve sakızlı kurabiyeleri çok meşhur, bunun dışında sütlü tatlılarını da denemenizi tavsiye ederiz. Günün her saati dolu oluyor ama akşamları yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
Taş Kahve
Adanın en eski çay, kahvecilerinden Taş Kahve hemen sahilde yer alıyor. Cunda çay bahçesi ihtiyacını karşılayacak tek mekan diyebiliriz. Çay-kahve dışında Ayvalık tostu da bulabileceğiniz bir yer.
Cielo Bistro Bar
Akşam yemek sonrasında şöyle biraz Cunda gece hayatına karışayım diyenler için ada merkezinde birkaç bar var. Cielo Bistro’da bunlardan bir tanesi. Her akşam canlı müzik yapılıyor.
İmparator Lokma
Cunda İmparator Lokmacısını biz tavsiye etmiyoruz. O ufacık lokmaya bu kadar şerbeti nasıl çektirebilmişler hayret ettik. Yarım saat sıra bekleyip böyle bir şeyle karşılaşınca hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Başka yerlerde çok daha güzellerini yediğimiz için biz beğenmedik, sadece isim yapmış bir yer.
Sahildeki Dondurmacılar
Hemen hemen her yerde lezzetleri aynı olan sahil boyunca bir çok dondurmacı var. Hepsinde yedik diyebiliriz. 🙂 Cunda dondurmacılarından hangisi iyi diye soranlara hiç birisinin diğerinden bir farkı yok diyoruz. Ara ara rekabetten kampanyalar da yapıyorlar yakaladığınız zaman deneyin.
Yemeden dönme;
Bildiğiniz gibi Ayvalık Cunda mutfağı Türkiye’nin en iyi mutfaklarından birisi. Ege’nin otları ile birlikte birbirinden farklı çok çeşitli mezeleri barındırıyor. Meze dolaplarının önüne geldiğinizde ne alacağını şaşırıyor insan. Biz de Ayvalık Cunda mutfağında deneyimleyip beğendiklerimizi sıralıyoruz;
Enginar Dolması
Papalina Balığı
İsli Uskumru
Rum Böreği
Yoğurtlu Kuru Domates
Baby Ahtapot Şiş Izgara