İstanbul’dan en iyi kaçış rotalarından bir tanesi şüphesiz ki Prens Adaları. Hem çok yakın olması hem de araca bile ihtiyaç duymadan vapur veya motorla kısa sürede ulaşılması bu ada grubunu popüler rotalardan yapıyor. Biz de ne zaman biraz şehirden uzaklaşmak istesek ilk aklımıza gelen yerlerden bir tanesi Prens adaları oluyor. Bu adaların her birinin kendine özgü özellikleri, gidildiğinde yapılması gerekenler ve bazı püf noktaları var. Biz de Burgazada için kısa kısa notlarımızı toparlamaya çalıştık.
Genel Görünüm
Burgazada Prens adaları içerisinde Kınalıada ile birlikte Büyükada ve Heybeliada’ya göre daha sakin kalıyor. Özellikle yaz aylarında hem adalara gideyim hem de fazla kalabalık görmek istemiyorum diyenler için doğru adres.
Adanın yolları güzel ve bisiklet kullanmaya elverişli. Burgazada sokaklarında gezerken diğer adalardan farklı olarak köyde geziyormuşsunuz hissi oluşuyor. Belki de bize Burgazada’yı en çok sevdiren bu olmuştur.
Vapurlar öncelikli olarak Kınalıada veya Burgazada’ya uğradıkları için ulaşım süresi kısa sürüyor, ortalama 30 dk içerisinde ulaşmak mümkün.
Sakinliğinden ötürü rahatsızlık duyabileceğiniz olaylarda karşılaşmıyorsunuz. Gelen kişiler restoranların müdavimleri veya gerçekten huzur arayan insanlar.
Burgazada’ya Ulaşım
Adaya Eminönü, Kadıköy, Kartal, Bostancı, Beşiktaş gibi merkezi noktalardan direkt sefeler veya diğer adalara uğramalı olarak sefer yapan vapur veya motorlarla ulaşabilirsiniz.
Ulaşım süreleri ise aşağıdaki gibi;
Kadıköy’den 45 dakika
Eminönü’den 60 dakika
Günübirlik bir Burgazada gezisinde neler yapılabilir?
1. Bol yeşillikli ve sakin yollarında bisiklete binilir.
Burgazada’da bisiklet kiralamak sahilde için tek bir yer var. Saatlik ücreti ise 10 TL. Tüm adayı gezmek için 1-2 saat arası kiralamak yeterli olacaktır.
2. Sait Faik Abasıyanık müzesine gidilir.
Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın yaşadığı bu köşk 1959 yılından itibaren annesinin istediği ile müzeye dönüştürülerek halkın gezisine açıktır. Müze girişinde ücret alınmıyor. Pazartesi’den Perşembe’ye açık.
3. Aya Yani Kilisesi gezilir.
4. Güzel bir balıkçı restoranında akşam yemeği yenir.
Adada müdavim balıkçı restoranları var. Manzara açısından Burgazada’nın en iyi yerlerinden birisi olan Kalpazankaya restoran veya merkezdeki balıkçı restoranlarından birisini tercih edebilirsiniz.
5. Deniz kenarında İstanbul’a karşı çay-kahve keyfi içilir.
6. Yaz aylarında plajlarında denize girilir.
Kalpazankaya plajı, Madam Marta Koyu, Çamakya aile plajı, Adalar su sporları klubü tesisleri, Burgazada halk plajı
7. Biliyorsunuz ki fayton turları bir ada klasiği. Fakat bize sorarsanız atların bu amaç uğruna kullanılmasına çok karşıyız, bu yüzden bu tip aktiviteleri tercih etmiyoruz.
Kısa kısa Burgazada önerilerimiz;
Burgazada Kahvaltı : Ergün Pastanesi
Burgazada Restoran : Kalpazankaya Restoran
Burgazada Dondurma : Sinem Dondurma
Burgazada Bisiklet : Bisikletçi Ertan
Burgazada Plajları: Kalpazankaya plajı, Madam Marta Koyu, Çamakya aile plajı, Adalar su sporları klubü tesisleri, Burgazada halk plajı