2018 Kurban bayramı tatili için rota belirlemeye çalışırken bu sene biraz zorlandık. Dolar/Euro kurlarından ötürü yurt dışı planlarımızı erteledik. Yurt içinde de her yer bayram dönemi curcuna olacağından çok bilinen noktaları tercih etmemeye özen gösterdik. Bayram döneminin yoğunluğunu en az hissedeceğimiz bir yer ararken Bademli Köyü çıktı karşımıza. Hem denizi, hem sakinliği hem yakınlığı ile tam bir nokta atışı oldu bizim için.
Türkiye’nin Maldivleri başlığı altında tanımlanan beldelerden birisi Bademli köyü ve buraya bağlı koylar diyebiliriz. Burası Ege bölgesi tatil beldeleri arasında henüz çok bilinmeyen bir yer. Yeni keşfedilen bir yer olduğu için Bademli gezi rehberini büyük bir hevesle hazırladık. Fakat her sene tatile gelen turist sayısının artıyor git gide popülerleşiyor. Umarız güzelliklerini bozmamayı başarırız.
BADEMLİ KÖYÜ NEREDE?
Dikili İzmir’in en kuzeyinde yer alan ilçelerinden birisidir. Bademli köyü ise Dikili merkeze 9 km mesafesede yer alıyor. Karayolu ile Bademli köyüne ulaşım için otobüsle önce Dikili’ye oradan minibüslerle Bademli’ye gitmek gerekiyor. Uçakla ise en yakın havaalanı İzmir’den otobüs veya araç kiralayarak Dikili’ye ulaşmak mümkün.
BADEMLİ KÖYÜ SEYAHATİ KAÇ GÜN OLMALI
Dikili Bademli Köyü seyahatinizin temelini deniz oluşturacak. Denizi çok seviyorsanız 1 hafta 10 gün kalacak kadar güzel ve çok çeşitli koylar var. 1 gün tekne turu, en az 2-3 gün civardaki koylar ve 1 gün de keyif olarak düşünerek bademli gezinizi minimum 4-5 gün olarak planlamanızı öneriyoruz. Daha az olursa aklınızda bir çok yer kalır. Daha fazlasında ise hiç sıkılmazsınız.
BADEMLİ KÖYÜ KONAKLAMA
Bademli köyü hala orjinal halini koruyan, etrafındaki topraklarda bolca zeytin ağacı ile karşılaşabileceğiniz bir köy. Köy merkezine ufak tefek birkaç butik otel açılmış. Gitmeden önce internet üzerinden Bademli köyü konaklama araştırması yapınca pek alternatif çıkmadı karşımıza. Bayram döneminde biz de bu konuda zorlandık. En sonunda Bademli köyünde evini günlük olarak kiralayan Ramazan Bey ile iletişime geçtik ve 4 günlük rezervasyon yaptık. Ramazan Bey’in Bademli köyünden 1+1, 2+1 seçenekleriyle kiraladığı birkaç dairesi var. Gayet makul ücretlere temiz ve konforlu konaklayabilirsiniz. Bizim kaldığımız ev hemen Bademli İskelesinde deniz kenarındaydı. Apartın çok güzel bir bahçesi var, denizin hemen kenarında sadece sizin kullanımınıza ait bir de iskelesi var. Tercih edenler olursa iletişim için Ramazan Bey’in telefonunu da aşağıda paylaşıyoruz.
Bademli Köyü Apart Daire – Ramazan bey iletişim : 0505 221 63 28
İkinci bir alternatifte Bademli köyü turizmini kalkındırmak için bir turizm kooperatifi kurulmuş. Burası da konaklama arayanlar için köydeki evlerini kiralayanlar ile irtibata geçerek seçenekler paylaşıyorlar.
Bademli Turizm Kooperatifi – Mert Bey iletişim : 0507 608 17 88
BADEMLİ KÖYÜ YEME-İÇME ÖNERİLERİ
Bademli köy merkezi çok küçük. Öyle turistik hale gelmediği için çok sayıda yeme-içme mekan seçeneği yok. Köy merkezinde meydan diyebileceğimiz bir alanda yan yana sıralı birkaç köy kahvesi var. Burada çay, kahve içerek günün istediğiniz saati takılma imkanı var. Akşamsa geç saatlere kadar bu kahveler açık. Öyle tatlı, dondurma satan meşhur yerler yok maalesef. Akşam canımız tatlı çektiğinde ilginçtir kasapta tatlı bulabileceğimizi söylediler ve gerçekten kasaptan tatlı aldık 😊 Eğer bizim gibi apart evde konaklarsanız şöyle denize nazır bir sofra ve mangal keyfi için köyün kasabı ve balıkçısından gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Yemek için ise bademli restoranlardan birkaç tanesini aşağıda paylaşabiliriz.
TETE’NİN YERİ : Bademli köy merkezinde yer alan ufak bir lokanta. Menüde güveçte pişen ev yemekleri, balık, köfte, çorba gibi seçenekler var.
TAŞ MUTFAK : Bademli köyünün en konsept mekanı diyebiliriz. Adı üzerinde taş bina ve bahçesi keyifle dekore edilmiş. Çeşitli ev yemekleri, mantı, kahvaltı servisleri var. Bademli taş mutfakta her saatte her yemek bulunamayabiliyor. Mutlaka öncesinde aramanızı öneriririz.
SUNAR’IN YERİ : Bademli köyü balık re restoranı diyince tek burası var. Bademli iskeleye giden yol üzerinde hemen sağda denize sıfır konumda. Akşam üzeri tam gün batımında gitmenizi öneririz. Akşam yemeği için mezeleri, balık, hizmet, sunum hepsinden memnun kaldık.
KORUK SUYU : Bademli köyünün en meşhur içeceği koruk suyu. Nedir bu koruk suyu? Henüz olgunlaşmamış üzümlerin suyu çıkarılarak yapılan soğuk bir içecek. Köy kahvelerinin hepsine koruk suyu satılıyor. Hatta alıp eve götürmek isteyenler için konsantre koruk suyu da var. Bademli köyü ile özdeşleşen bu içeceği gittiğinizde mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
DİKİLİ – BADEMLİ TEKNE TURLARI
Bademli gezisinin olmazsa olmazı bölgedeki koyları gezmek diyebiliriz. Bir çok koya zahmetsiz ulaşmanın yolu da şüphesiz tekne turları ile gerçekleşiyor. Maalesef Bademli köyü tekne turları mevcut değil. Bu bölgedeki koyları gezmek için tekne turları Dikili merkezden kalkıyor. Tekneler saat 11.00’de Dikili limandan kalkıyor, ve akşam 18.30’da yine Dikili limana varıyor. Tüm gün tekne ücreti içerisine öğle yemeği dahil ( ızgara balık/köfte, salata, makarna) Kişi başı 60 TL. Kaçınılmaz bangır bangır müzik maalesef bu tekne turlarında da var. Fakat en azından koylara varıldığında yüzme molası esnasında müzik açılması yasak.
Yüzme molaları için sırasıyla aşağıdaki koylara gidiliyor.
– Zindancık Koyu
– Hanımın Koyu
– Akvaryum Koyu
– Ilıca Koyu
Dikili tekne turlarına bir diğer alternatif ise özel kiralık tekneler. Eğer Bademli köyünde konaklarsanız hemen Bademli limandan sizi alacak olan özel tekneler ile istediğiniz koya gidebilir, istediğiniz süre istediğiniz Bademli koylarındaf takılabilirsiniz.
Sevgiler,
Cansu&Bora