Bildiğiniz gibi Türkiye’nin 8 adet ülke ile sınırı var. Sınırı olduğumuz ülkelere kolay yoldan uçak ile ulaşım sağlayabiliyoruz. Bu en sorunsuz ulaşım aracı. Diğer bir opsiyon ise otobüs, tren veya kara yolu ile toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak. Yunan adalarına gitmek için de tabii ki deniz yolu kullanılabilir. Peki hiçbir toplu taşıma aracını kullanmadan bireysel olarak Avrupa’ya özel araç ile nasıl çıkılır? Bu yazımızda buna rehber olmaya çalışacağız.
Avrupa’ya Özel Araç ile Gitmenin Faydaları
1-Maliyet
Yurt dışı için toplu taşıma araçlarının fiyatları adeta cep yakıyor. Bu durumdaki en büyük neden döviz kurundaki yükseklik. Türkiye’deki seyahatleriniz için toplu taşımalar bazı rotalar için daha ucuza gelebiliyor fakat yurt dışındaki sınır ülkelerimiz için bu durum mümkün olmuyor. Özellikle kişi sayısı 3 veya daha fazlaysa tereddüt etmeden aracınızla seyahat ederek ciddi bir tasarruf sağlayabilirsiniz.
2-Yük taşıma
Bildiğiniz gibi direkt evden araç ile çıkılan seyahatin faydalarından birisi de valiz taşıma zahmetinizin hiç olmaması. Arabanın bagajına ne var ne yok doldurun, yayıla yayıla seyahat edin. Yurt dışı seyahatlerinde ihtiyaçlar daha da artıyor. Bu sebeple yanına alacağınız şeyler ve dönüşte getireceğiniz ekstra alışverişleriniz olabilir. Biz özellikle Bulgaristan dönüşünde bolca market alışverişi ile dönüyoruz. 🙂 Avrupa’ya aracınızla gitmek yük taşıma veya indir bindir anlamında gerçekten çok fayda sağlıyor.
3-Gittiğiniz yerde rahat gezme imkanı
Eğer gittiğiniz ülke büyük ve sadece yürüyüş ile gezebileceğiniz gibi değilse, çoğu yerde gezmek için ek taşıta ihtiyaç duyuluyor. Kendi aracınız varsa taşıt kiralamak zorunda veya toplu taşıma saatlerine uymak zorunda kalmazsınız.
Avrupa Sınırı
Bildiğiniz gibi Türkiye’nin Avrupa’da 2 ülke ile sınırı var. Bunlar Yunanistan ve Bulgaristan. Avrupa’da tek tip vize uygulamaları olduğu için bu iki ülke için de benzer süreçler hakim. Bizim de yakın zamanda araç ile seyahat ettiğimiz ülkeler buralar olduğu için ilk olarak bu iki ülkeyi yazmak istedik.
Yunanistan
Yunanistan’a araç ile İpsala sınır kapısından geçiş yapılıyor.
Araç ile sınır geçişi için gerekli olan evraklar;
* Araçta seyahat eden herkesin Schengen vizesi,
* Aracı kullanan kişinin yeni çipli ehliyeti olmalı,
* Araca ait ülkede bulunacak süreyi kapsayan yeşil sigorta,
* Araç ruhsatı olmalı. Eğer araç, otomobilde bulunanlardan birisine ait değilse araç sahibinin verdiği bir vekaletname olmalı.
Bunun haricinde Yunanistan araba ile gezilecek en sorunsuz sınır ülkemiz diyebiliriz. Ülke oldukça güvenli, hırsızlık oranları çok düşük. Yolculuğunuz süresince de rüşvet gibi olaylarla pek karşılaşmazsınız.
Bulgaristan
Bulgaristan’a araç ile Kapıkule veya Hamzabeyli sınır kapılarından geçiş yapılıyor. Bulgaristan eskiden beri zihnimizde tehlikeli ülke imajıyla yer etmiştir. Almanya’dan gelirken soyulan kişilerin anılarıyla büyüdük. Fakat Avrupa Birliğine üye olmakla hikaye değişmiş gibi görünüyor. Son zamanlarda bir çok insan da artık güvenle Bulgaristan’a özel araçlarıyla ziyaret ediyor. Siz yine de rüşvet olaylarına karşı dikkatli olun.
Araç ile sınır geçişi için gerekli olan evraklar;
* Araçta seyahat eden herkesin Schengen vizesi olmalı,
* Aracı kullanan kişinin yeni çipli ehliyeti olmalı,
* Araca ait ülkede bulunacak süreyi kapsayan yeşil sigorta
* Araç ruhsatı olmalı. Eğer araç, otomobilde bulunanlardan birisine ait değilse araç sahibinin verdiği bir vekaletname olmalı.
Bol Seyahatler,
Cansu & Bora