Bunu Paylaş

Şehzadeler şehri Amasya.. Kısa bir hafta sonu seyahati planları içerisindeyken birden Amasya şehri geldi aklımıza ve aldık biletleri. Amasya, Orta Karadeniz’de yer alan ve geçmişten günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Osmanlı döneminde ise pek çok şehzadenin doğup yetiştiği bir şehir olmuştur. Şehir küçük denebilecek büyüklükte ve Amasya gezilecek yerler 1-2 günde tamamlanabilir. Keyifli ve sakin bir hafta sonu rotası olabilir.

ULAŞIM

Amasya’ya İstanbul’dan 1 saatlik bir uçak yolculuğu ile ulaştık.  Şehir merkezine ulaşım için kişi başı 10 TL ücret ile hava limanından kalkan otobüsleri tercih ettik. Amasya Merzifon Havalimanı – Amasya şehir merkezi arası 49 km, otobüs ile yaklaşık 40 dk sürüyor.  Amasya’dan dönüşte de yine aynı otobüsler ile hava limanına dönüş imkanı var. İstanbul-Amasya arasında günde tek sefer düzenleniyor. Amasya dönüş uçuş saati sabah 10.30 olduğu için, bu otobüsler sabah 07.30’da şehir merkezinden kalkıyormuş. Biz dönüş günümüzde bu sefer saatini kaçırdık. Bu durumda diğer alternatif ise yine şehir merkezinden kalkan Merzifon otobüslerini kullanmak. Sonrasında Merzifon’dan hava limanına taksi ile ulaşmak olabilir. (Yaklaşık 10 km mesafe var)

Bir anı; Amasya’ya ulaşmamız ile birlikte başımıza gelen bir talihsizliği sizlerle paylaşmak istiyoruz. Amasya hava limanından otele vardığımızda, sırt çantamızı bir açtık ki içerisinde başka birisinin eşyaları var. Meğer uçak içerisinde sırt çantamız bir başkasının sırt çantası ile karışmış. İki tarafın çantasında da herhangi bir iletişim bilgisi yoktu.  Hemen hava limanını aradık ve karşı taraftan henüz bir kayıp çanta ihbarı gelmediğini öğrendik. Kabin bagajı olduğu için ne hava yolu şirketi ne de hava limanı sorumluluk almıyor. Bu sebeple karşı tarafın da hava limanını aramasını beklemekten başka bir çaremiz kalmadı. Gün boyu ara ara hava limanını aradık maalesef ses yoktu. Artık çantamızdan umudu kesmeye başladık. En azından içerisinde değerli bir eşyamız yoktu, tek avuntumuz bu oldu.  Ertesi sabah uçağa binmek için Amasya havalimanı gittiğimizde bizdeki çantayı da bırakmak için götürdük. Tam zabıt tutulacaktı ki karşı taraftan bir telefon geldiğini öğrendik havalimanına. Uçağın kalkış saatine kadar yetiştirmelerini söyledik. Nitekim son dakikalarına yetiştirdiler. Çantalarımızı birbirimize teslim etmeyi başardık. Bu da bize bir ders oldu, bundan sonra mutlaka bagajımıza isim-telefon yazacağız.

KONAKLAMA

Amasya şehir merkezinden Yeşilırmak nehri geçiyor. Nehir boyunca tarihi konaklar ve yürüyüş yolları var. Bu konaklardan bir çoğu ise günümüzde otel veya restoran olarak hizmet veriyor. Biz Uluhan Otel‘de bir gece konakladık. Bu otelde konak mimarisinde ve tam nehir kenarında yer alıyor. Bir gece konaklama için ise oda+kahvaltı iki kişi toplam 180 TL ödedik. Genel olarak temizlik, kahvaltı ve hizmetinden memnun kaldık.

AMASYA’DA NERELERİ GEZİLİP GÖRÜLMELİ?

Amasya (Harşena) Kalesi

Amasya Kalesi Harşena dağı üzerinde yer alıyor. Türklerden önce Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslılar kaleye hakim olmuşlardır. Türkler ise kaleyi 1075 yılında fethedip 18. yy’a kadar kullanmışlardır. Şuanda kale müze olarak kullanılıyor ve giriş ücreti 5 TL. Hem surların arasında gezmek hem de Amasya şehrini kuş bakışı görmek için iyi bir seçenek. Ulaşım imkanı ise sadece kendi aracınız veya taksi ile mümkün.

Saat Kulesi

1865 yılında Amasya valisi Ziya Paşa tarafından yapılmıştır. 1940 yılında yeni köprünün inşası sırasında yıkılmış 2002 yılında tekrar yapılmıştır. Yeşilırmak kenarında hoş bir görüntü sergilemektedir.

Amasya Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları Harşena dağı eteklerine oyulmuş anıt mezarlardır. Pont Krallığı döneminde yaşamış beş kralın mezarı bu kayalar içerisine oyularak yerleştirilmiş. Mezarların kayalardan boşluk bırakılarak oyulmasının sebebi hem etraflarında tavaf edilebilmesi hem de kayalardan sızan suların mezarı aşındırmaması içindir. 5 TL ücret karşılığında bu anıt mezarları görmek için tepeye tırmanabilirsiniz. Yukarı sadece merdiven ile çıkış imkanı var. Tepede Amasya manzarasına karşı çay-kahve keyfi yapılabilecek bir de kafe var. Amasya’yı tepeden görebilmek için çok güzel bir fırsat.

Şehzadeler Gezi Yolu

Şehzadeler gezi yolu hemen Yeşilırmak kenarına yapılmış bir yaya yürüyüş yoludur. Nehrin kenarında boylu boyunca yer alan Amasya’nın tarihi konaklarına karşı ve şehzade heykellerinin arasında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Amasya Minyatür Müzesi

Amasya şehrinin tamamının minyatür halinde hem görsel hem de sesli olarak kısa bir tanıtımı yapılıyor. Müze girişi kişi başı 5 TL.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi

1308 yılında inşa edilen bina Osmanlı döneminde de tedavi merkezi olarak kullanılmıştır. Bu dönemde hekimlik yaparak tarihe adını yazdıran Sabuncuoğlu Şerefeddin tıp alanında birçok eser bırakmıştır. 2011 yılında bu bina müze olarak hizmete girmiştir. İçerisinde eski dönemlerde hekimlerin kullandığı çok sayıda tedavi aleti sergileniyor. O dönemlerde tedavi aracı olarak müziğe büyük önem veriliyormuş. Ayrı bir oda da müzik tedavisinde burçlara göre, ten rengine göre ve hastalıklara göre hangi makamda müziğin iyi geldiği yazıyor. Kesinlikle gidilmesi gereken çok ilgi çekici bir müzeydi.

Şehzadeler Müzesi

Osmanlı döneminde Amasya’da doğmuş ve yetişmiş çok sayıda şehzadenin bal mumu heykelleri sergileniyor.

Hazeranlar Konağı

1865 yılında inşa edilmiş bu konak Osmanlı mimarisini sergilemektedir. Burada uzun yıllar Hazeran Hanım’ın yaşamasından dolayı Hazeranlar konağı adını almıştır.

Fethat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya şehir merkezine 8 km mesafede yer alan bu müzede efsanevi aşıklar Ferhat ile Şirin’in mezarlarının burada olduğu söyleniyor. Müze bölümünde ise tarihte okuduğumuz duyduğumuz pek çok aşıklar ve hikayeleri görselleri ile birlikte sergileniyor.

AMASYA’DA YEME İÇME

Anadolu Mantı Evi

Evet sadece bir mantı evi ama bizim için Amasya’daki en favori yeme-içme mekanı oldu. Anadolu Mantı Evi nehir kenarında tarihi bir konakta faaliyet gösteriyor. Menüsünde Türkmen, Sinop, Çerkez gibi farklı yörelere ait mantılar var. Merakımızdan iki farklı mantıdan azar azar denedik, hepsi çok başarılıydı ama bizim favorimiz Sinop mantısı oldu. Mantı yanında turşu ile sunum yapılıyor. İçerisi mavi beyaz örtülerle dizayn edilmiş, arka fonda 45’lik şarkılar ve pencerede Yeşilırmak manzarası. Tümü birleşince mantı daha bir lezzetli gelmedi desek yalan olur. Yolunuz düşerse Anadolu Mantı Evi’nde en azından bir öğün yemek yemenizi tavsiye ederiz.

Amesia Mutfağı

Bu restoranı da yöresel olduğu yazan iki farklı yemek için akşam yemeğinde tercih ettik. Toyga çorbası ve baklalı yaprak sarmasını denedik. Toyga çorbası alışkın olduğumuz yoğurt çorbasına benziyor aslında. Fakat baklalı dolmayı gitmişken denemenizde fayda var.

          

Amasya Çörekçisi

Amasya’ya da denenmesi gereken lezzetleri araştırdığınızda ilk önerilen yer Amasra Çörekçisi oluyor. Biz de gittik, denedik. En çok Cevizli haşhaşlı bir çöreği ve yağlama adını verdikleri haşhaş cevizli katmerleri meşhurmuş. Gitmişken sizde bu tarihi çörekçiyi deneyebilirsiniz.

Sevgiler,

Cansu & Bora

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Amasra gezi rehberi

Düzce gezi rehberi

Trabzon gezi rehberi

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons