Bunu Paylaş

Geçtiğimiz sene ilk defa kayak deneyimini yaşayanlar olarak deneyimlerimizi de paylaşmak istedik. Erciyes kayak merkezi, ilk defa kayağa başlayanlar için hem pist sayısının çokluğu hem de zirvelere ulaşmadaki liftlerin konforu açısından kolaylık sağlıyor.

Öncelikle bu yaşlarımıza kadar ne tesadüf ki ikimizin de kayak hevesi hiç olmamış. Fakat nedense bu sene kar tatiline yönelik bir heves oluştu içimizde. Uygun uçak biletleri ve daha önce bu sporu yapmış deneyimli arkadaş grubuyla fırsat yaratınca ver elini Kayseri…

Genel Bakış

Kar ve buz bir çok insan için fobi niteliği taşıyor. Kaygan zemin üzerinde defalarca düşme deneyimi yaşadığımızdan dolayı kontrolsüzlük hissi yaşatıyor. Tutunarak az yürümedik her birimiz azıcık kar yağdığında birbirimizin ellerine veya bahçe duvarlarının demirlerine.. Kar pistlerini süzerken insanlar vızır vızır kayıyor iken bu psikolojilerle bakıyor insan doğaya. Soğuk bir yandan içine işliyor. Derken düşen insanları, sedyeleri görüyor insan biraz korkmuyor değil. Tam bu anda var gücünü toplarsan başarabilirsin. Biraz çekinirsen bu iş olmaz..

Kayak merkezleri hakkında bilgilerimiz uçak biletlerini aldıktan sonra oluşmaya başladı. Teker teker her ildeki pistleri, otelleri ve ekipman ücretlerini inceledik. Tecrübeli arkadaşlarımızın fikirlerini aldık ve yavaş yavaş fikir sahibi olmaya başladık.

Erciyes Kayak Merkezi, 4 bölgeden oluşuyor; Hacılar, Hisarcık, Tekir ve Develi. Toplamda ise 34 piste sahip. Pist sayısı gayet iyi düzeyde. Kayseri pistleri her tecrübedeki kişiye hitap ediyor.

En büyük handikap ise başlangıç pistlerinde, kayak malzemelerini kiraladığın yer ile pist arasında 6 iniş merdiven sonrasında ise 20 basamak çıkış merdiveni var. Ayaktaki kayak botlarıyla ve sırtladığın kayak malzemeleriyle ne kadar berbat bir şey olduğunu anlatamayız. Bunun haricinde ise Kayserinin kayak turizmi için oldukça yatırım yapmış olduğunu söyleyebiliriz.

Kayak Ekipmanları Nelerdir?

  • Kayak
  • Kayak Botu
  • Kar Pantolonu
  • Kar Montu
  • Kar Çorabı
  • Eldiven
  • Gözlük
  • Bere
  • İçlik
  • Kask
  • Güneş Kremi

İlk defa kar tatiline gidiyorum ve ben buna devam etmeyebilirim diyorsanız yukarıda saydığımız malzemelerin hepsine kiralık olarak ulaşabilirsiniz. Sadece kar çorabı, eldiven, içlik ve güneş kremi alarak gidebilirsiniz. Eğer kendinize güveniyorsanız bunlara gözlük, kar pantolonu, kar montu da ekleyerek gereksiz kiralama ücretinden kurtulabilirsiniz. Kayseri için 2016 fiyatları aşağıdaki şekilde idi:

Kayak ve Kayak botu – 40 tl

Kar Montu ve Pantolonu – 30 tl

Kask – 20 tl

Eldiven – 10 tl

Burada sorun yaşayabileceğiniz bir başka durum ise temizlik durumu. Kar pantolonları ve montları her seferinde yıkanmıyor. Kayak sporu ise çok terleten bir spor. Yani pek iç açıcı bir durum olmuyor. Neyse ki bize rica minnet hiç giyilmemiş kar pantolonu açtılar. Sağ olsunlar..

Güneş kremi konusu çok hassas. Hele ki beyaz tenliler için. Aramızda yüzü kıpkırmızı olup su toplayan arkadaşımız oldu. Mutlaka güneş kremini her kaymaya çıktığınızda sürün. Gözlerinizi yormamak için gözlüklerinizi takın.

Bedensel ve ruhsal yeterlilik açısından gerekli olanlar ise aşağıda gibi sıralanabilir;

  • Cesaret
  • Azim
  • Güçlü bacaklar
  • Acıya Dayanıklılık

Bu sporun bir eşik sınırı var ve bu eşik sınırını geçene kadar yukarıda saydığım 4 madde de ciddi yeterliliğe ihtiyacınız var. Bunlara, pistte kaymayı deneyimlediğimiz kısımlarda değineceğiz.

Başlangıç

Otelden çıktın kayak kiralama yerlerine geldin. Nasıl bir heves oluşuyor tam takır giyinmiş insanları görünce. Kayak pantolonlarını denemeye başlıyorsun, arkasından kayak montlarını. Sonra en önemlisi kayak ayakkabısı. Kayak ayakkabısı ayağa tam oturmalı. Hiç bir şekilde boşluk kalmamalı. Fakat ayaklarınız taraklı yapıya sahipse yan sıkılığına dikkat edin. Bütün yolu tekrar dönerek ayakkabınızı tekrar değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Kayak alırken başlangıç için racing kayak almamaya dikkat edin. Daha çabuk sürat alıyor ve durması daha zor. Kayak aldığınız da ise bu kayağı ayakkabınıza göre ayarlatmayı unutmayın. Yoksa bunun için de geri dönerek ayarlatmak gerekir. Ve hepsinden sonra gözlükleri taktık, bereyi geçirdik, güneş kremini sürdükten sonra piste doğru yola koyulmaya hazırsınız.

Eğitim

Kayak öğrenmek için eğitim almanız şart. Bu hoca da olabilir veya çok iyi bilen bir arkadaşınız da, önemli değil. Fakat eğitim almadan kaymak hem mümkün görünmüyor hem de kendiniz veya bir başkası için ciddi bir tehlike taşıyor olursunuz. Bizler gitmeden önce kayak eğitim videolarını izlemiştik. Gittikten sonra da sağ olsun Birkan Tahtacı arkadaşımız bize yarım gün eğitim verdi. Bu eğitim sayesinde nasıl düşeceğimizi, temel bazı hareketleri ve kar sapanını öğrenmiş olduk.

Kayakta bize göre en kritik 2 tane şey var. Bunları öğrendikten sonra kendiniz için tehlikeyi en aza indirmiş olursunuz. Bunları bildikten sonra zamanla düşe kalka her şey öğreniliyor.

Düşme : Kayakta başlangıç için bilinmesi gereken en kritik şeydir. Başlangıçta çok fazla düşülüyor ve doğru düşebilmek sizleri sakatlıktan kurtaracaktır. Düşerken öne veya arkaya düşmek tehlikelidir. Sağa veya sola düşmeniz gerekir. Ayrıca bazı durumlarda düşememekte bir sıkıntılıdır. Bazı durumlarda tehlikeyi sezdiğiniz zaman bilinçli olarak düşmeniz gerekir.

Kar Sapanı : Ne yapıp ne edip kar sapanını mutlaka öğrenin. Öğrenmeden ise sakın kaymayı denemeyin. Kar sapanı sizi durdurmaya veya yavaşlatmaya yarıyor. Tehlike anında  bu hareketi yaparak yavaşlayabilir. Duramazsanız bile düştüğünüzde tehlike olmayacak bir hıza düşebilirsiniz. Bazen birilerini fişek gibi imdat, yardım edin çığlıklarıyla kayarken görebiliyorsunuz. Bunlara kayak literatüründe ”kamikaze” denildiğini öğrendik 🙂 Siz kamikaze olmayın.

Yaşanılan Zorluklar

Öncelikle belirtmek isteriz ki kayak herkesin yapmayı seveceği fakat en başında herkesin pes etmeden ilerleyeceği bir spor değil. En büyük zorlukları başlangıç aşamasında yaşayacaksınız. Yukarıda belirttiğim cesaret, azim, güçlü bacaklar ve acıya dayanıklılık olmazsa olmaz maddeler. Her defasında düşmeyi göze alarak bir tık daha ötesine geçme isteğinde cesarete ihtiyacınız olacak. Kontrolsüzce kayan insanları sakatlıkları görünce daha da endişe sahibi olacaksınız. Pistlere çıktığınızda ya duramazsam, ya çarparlarsa, ya düşersem, ayaklarım açılırsa gibi cesaret kırıcı düşünceleri aşmanız gerekmekte. Azim cesaretten sonra devreye giriyor. “Ya-pa-mı-yo-rum” hissiyatına çok fazla kapılacaksınız. “Olmuyor bir türlü”. “Yok yok bu bana göre değil.”. İşte bu aşamada herkes yapıyorsa ben de yapabilirim sadece pratikle alakalı olduğunu bilmeniz ve inanmanız gerekiyor. Ayrıca pistin ortasında düştüğünüzde kayaklarınızı yamaca paralel yaparak batondan güç almaya çalışıp kalktığınızda da bu azime ihtiyacınız olacak. Güçlü bacaklara sahip olmanız gerekiyor. Bacaklar bir yerden sonra çok yoruluyor. Eğer sporsuz,zayıf bacaklarla kayma deneyimi yaşarsanız çok zorlanacaksınız. Bir süreden sonra baldırlar,kollar,dizler ağrımaya başlıyor. Bu ağrılara aldırış etmeden çalışmalara devam etmek için de acıya dayanıklılığa ihtiyacnız olacak.

Bir de bu işin gecesi var tabii ki. Her birimiz yaşamışızdır ham vücuda yapılan bir sporun ardından vücut ağrısını. Kayaktan sonra da özellikle kol ve bacaklarda inanılmaz bir ağrı yaşayacaksınız. Gece bacak ağrısı bizi uyutmadı. Ani reflekslerle defalarca uyandık. Bir anda bacak seyirmeleri ve irkilmeler geliyor. Sabah kalktığımız zaman da topallayarak hareket edebiliyorduk. Fakat çivi çiviyi söker diyerek tekrardan pistlere çıkıyor insan 🙂

En Eğlencelisi Kaymak

Tüm zorluklardan sonra “S” çize çize kayarken diyorsunuz ki “hepsine değmiş” 🙂  Pistin yukarısına çıkıyorsun, yorgunsan bir çayını içiyorsun süzüle süzüle aşağıya doğru iniyorsun. Artık hiç bir tedirginlik yok. Her defasında koşturup tekrar yukarıya. Güvenin geldikçe “daha dik bir pist yok mu” düşünceleri başlıyor. Son gün geldiğinde de yeni yeni kayak planları yapmaya başlıyorsun.

Dönüş

Otelimizden biraz erken çıkarak Kayseri şehir merkezinde de kısa bir tur atma ve yemek yeme fırsatımız oldu. Valizleri, hava alanında almak üzere otelin transferine bıraktık ve “Develi” minibüsleriyle Kayseri merkeze doğru yol aldık. Elmacıoğlu İskender restoranda yemeğimizi yedik fakat o beklediğimiz kayseri mantısı tadına ulaşamadık. Çarşıdan pastırmamızı alıp dönüş yoluna koyulduk.

Bu spora yeni başladığımız için mümkün olduğunca ilk acemilikten itibaren deneyimlerimizi paylaşma imkanımız oldu. Bu yazdıklarımız profesyonel bir eğitim yazısı değildir. Sadece hissettiklerimiz ve bize göre yapılması gereken şeylerdir. Umarız faydası olur. 🙂

Bu da veda selamımız:)

Sevgiler,

Cansu & Bora

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Sarıkamış Kayak Merkezi

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons