Bunu Paylaş

Safranbolu Türkiye’nin en büyük turistik lokasyonlarından bir tanesi. Bu yüzden her sene yerli yabancı bir çok turist ağırlıyor. Bu kadar turist çekmesi ve popüler olmasının en önemli nedenleri ise tarihi yapısını korumuş olması ve doğal güzellikleri. Bu yazımızda Safranbolu gezi rehberini sizler için hazırladık. Safranbolu gezilecek yerler, Safranbolu yöresel yemekleri, Safranbolu ulaşım, Safranbolu konaklama hakkında merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışacağız.

Safranbolu Genel Görünüm

Safranbolu Osmanlı mimarisini günümüze kadar korumuş en büyük yerleşim diyebiliriz. Böyle olunca da Safranbolu sokaklarında konakların arasında dolaşırken insan kendisini başka bir zaman diliminde hissediyor. Cumbalı evler, konaklar, taş sokaklar, o zamandan kalma duvarlar bile korunmuş.

Bu kadar yöresel bir ilçede bir bakıyorsunuz ki etrafta sürekli Japon ve Çinli turist kafileleri. Uzak Doğu’da Safranbolu nasıl kadar popüler olmuş gerçekten merak ettik. Gerçekten takdir etmek gerek. Safranbolu yerlisi de “bu Çinli turistler Araplar gibi değil esnafa hiç para bırakmıyorlar” diye sitem ediyor. 🙂

Eski Safranbolu yapılarında led ışıklı tabelalara, şehrin görüntüsünü bozacak bir boyamaya veya mimariye izin verilmemiş. Bir çok yerde tam tersine yapılarla karşılaşıyoruz. Tarihi ve doğal yerler şehirleşmemeli ve dokusu bozulmamalı diyoruz. İnsanların 5 yıldızlı otel talebi varmış, dükkan tabelalarından anlamıyormuş veya arabaların altı vuruyormuş gibi bahanelere sığınılarak asla bu tip yerleri şehirleştirme yatırımlarına girilmemeli. İnsanlar bu dokuya adapte olsun, bu doku insanlara değil..

Safranbolu’nun bir güzel tarafı da doğası. Kanyon, nehir ve mağara merkeze yakın konumlarda yer alıyor. Safranbolu geziniz sırasında mutlaka şehrin dışındaki doğal güzelliklere uğramalısınız.

Safranbolu Nerede ?

Safranbolu, Karabük iline bağlı Batı Karadeniz’in iç kesiminde yer alıyor. Denize kıyısı yoktur. Bu yüzden tipik bir Karadeniz ili görüntüsü olmadığı için İç Anadolu’da olduğu zannedilerek karıştırılır. Bartın, Kastamonu, Çankırı, Bolu ve Zonguldak’a illerine komşudur. Konum

Safranbolu Ulaşım

Safranbolu’ya tek ulaşım şekli kara yoludur. Kendi özel aracınızla veya direkt Safranbolu otogara kalkan otobüslerle rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bir diğer alternatifte oldukça popüler olan günübirlik veya hafta sonu Safranbolu turları. Bu bölge için tur fiyatları genellikle makul seviyede ve tur programlarının içinde Amasra da dahil olmak üzere bol rotalı keyfili turlar var. Safranbolu seyahati için bu yolu da tercih edebilirsiniz.

İstanbul – Safranbolu arası yaklaşık 400 km yaklaşık 4 saat sürüyor Ankara – Safranbolu arası 230 km yaklaşık 2.5 saat sürüyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Cam/ Kristal Teras

Cam teras yerden oldukça yüksekte zemini tamamen şeffaf cam olan bir yapı. Yere baktığınızda uçurum tamamen göründüğü için biraz ürkütüyor insanları fakat seyir zevkini oldukça artırıyor. Safranbolu Kristal/ Cam teras ise Dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise ilk cam terası. Yerden 80 metre yükseklikte ve 400 kişiyi aynı anda taşıma kapasitesi var. Safranbolu gezilecek yerler arasında ilk sırayı alıyor.

Kaymakamlar Gezi Evi

18. ve 19.yy’daki Safranbolu kültürünü, yaşam biçimini, aile hayatını anlatan en kapsamlı evdir. Girişte sağdaki odada gösterilen Safranbolu tanıtım videosunu mutlaka izleyin. Safranbolu ve Kaymakamlar Gezi Evine ait önemli bilgiler edineceksiniz. Hatta Safranbolu gezinize ilk buradan başlarsanız gezinizin devamı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Geçmişten günümüze Safranbolu tarihine ait tüm eşyaları ve belgeleri burada bulabilirsiniz. Saat kulesi ve cezaevi ile aynı bölgede. Buradan giriş için aldığınız biletle tarihi ceza evini de ücretsiz gezebilirsiniz.

Safranbolu Cinci Han

Safranbolu’nun merkezinde yer alan Cinci Han Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 senesinde yapılmıştır. Günümüzde otel olarak kullanılıyor fakat 2 TL ücretle içeriyi gezerek fotoğraf çekebilirsiniz. En üste kadar çıkarsanız Safranbolu’yu güzel bir açıdan gören fotoğraflar alabilirsiniz.

Safranbolu Cinci Han

Safranbolu Saat Kulesi

18. yy’da İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Rivayete göre tüm Safranbolu halkına herkese bir saat vereceğine dair söz vermiş. Tabii o dönemde yeteri kadar saat olmadığı için her eve saat vermesi mümkün olmuyor. O da akıllılık edip her evden görünen bir yere dev bir saat inşa ediyor. Bu sayede verdiği sözü kolay yoldan tutmayı başarıyor. Safranbolu Saat Kulesindeki saat günümüzde hala çalışan en eski saattir.

Hemen yan tarafında ise Türkiye’deki çeşitli saatlerin minyatür versiyonlarının sergilendiği bir alan var.

Safranbolu Tarihi Cezaevi

1906 yılında 2. Abdulhamit tarafından yapılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılıyor. Kent müzesinden alınan bilet ile burayı da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Bulak Mencilis Mağarası

6 km uzunluğa sahip Bulak Mencilis mağarasının sadece 400 metresi ziyarete açık. Türkiye’nin en büyük 4. mağarası olan Safranbolu Bulak mağarası Safranbolu gezi rehberinin durak noktalarından bir tanesidir. Dikitler, sarkıtlar ve göletleri içerisinde barındıran mağaranın yan yüzeylerine baktığınızda hep birbirinden farklı nesnelere benzeyen figürler görmeniz mümkün. Bu figürler bulutları benzetmelerdeki gibi kişiden kişiye değişiyor. Ücretsiz olarak belirli saatlerde rehberler de ücretsiz mağaranın tarihini anlatıyorlar.

Safranbolu Yemeniciler Arastası

Gezip gezi sonra tekrar gitmek isteyeceğiniz bir yer. Arasta “çarşı”, yemeni ise “eski tip ayakkabı” anlamına geliyor. Eskiden burada 48 tane yemenici dükkan bulunuyormuş fakat günümüzde sadece 1 tane yemeni yapan dükkan göreceksiniz. Eskiden buradaki esnaftan birisi siftah yaptığında henüz diğeri siftah yapmadıysa gelen müşteriyi diğer esnafa yönlendirirmiş. Keşke hala bu tip davranışlar devam etse.

Saklı Cennet Taş Değirmen

Merkeze yaklaşık 1 km mesafede yer aşan taş değirmene yürüyerek ulaşabilirsiniz. Nehir kenarında restoran ve hala aktif olan bir taş değirmen var. Doğası insanı büyülüyor. Hemen kenarındaki restoranda huzur dolu saatler geçirebilirsiniz demek isterdik fakat bangır bangır çalan pop müziklerle insanın sinirini hoplatmayı başarıyorlar.

İncekaya Su Kemeri

Kristal terasa gittiğinizde hemen soldan bir kaç yüz metre ilerlediğinizde İncekaya Su Kemeri’ni görebilirsiniz. Tehlikeli olduğundan üzerinden karşıdan karşıya geçilmesine müsaade edilmiyor. 17. yy’ın sonlarında Sadrazam İzzet Paşa tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Safranbolu Demirciler Arastası

Demircilik, bakırcılık gibi el sanatlarının yapıldığı eski bir çarşıdır.

Safranbolu Yörük Köyü

Safranbolu merkeze yakın gezilecek yerlerden bir tanesi de Yörük köyü. Burası da aynı Safranbolu merkez gibi tarihi dokusunu korumayı başarmış. Yörük köyünde eski çamaşırhaneyi, anıtı ve ziyarete açık konakları görmeden dönmeyin.

Keyifli gezmeler,

Cansu&Bora

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons