Bunu Paylaş

Karadağ 2006 yılında Sırbistan Karadağ federasyonundan ayrılan son ülke olmuştur. Türkiye’ye vize uygulamadığı için son yıllarda sıkça ziyaret ediliyor. Karadağ ülkesi içerisinde ise iki popüler şehir var; Kotor ve Budva. Budva daha çok deniz tatili için konumlanırken Kotor ise doğası ile ön plana çıkıyor. Kotor gezi rehberimizde detaylı olarak ele alacağız.

Kotor, Karadağ’da yer alan bir sahil kasabasıdır. Kotor körfezinin en girintili bölümünde bulunuyor. Kotor, eski dönemlerden beri koruduğu tarihi yapısı ve mimari özellikleriyle 1979 yılında UNESCO’nun Dünya Miras listesine dahil olmuştur. Kotor şehrine yaklaşırken kıvrımlı dağ yollarının bir tarafında Adriyatik denizi diğer tarafında dağ manzarası ile yol hiç bitmesin istiyorsunuz.

Kotor Körfezi

ULAŞIM

Balkanlar seyahatimizin Bosna Hersek sonrası ikinci rotası Karadağ oldu. Karadağ’da ilk olarak Kotor körfezinden gezmeye başladık. Mostar‘da 1 gece konaklama sonrasında Kotor’a nasıl ulaşacağımız konusunda uzunca bir araştırma ve planlama yaptık. Çünkü ulaşım imkanları oldukça zorlu. Mostar’dan Kotor’a ulaşım için 2 farklı rota var aslında. Birincisi, otobüs ile tek seferde gitmek. Fakat otobüs dağ yolunu kullandığı için yaklaşık 10 saatlik bir yolculuk sonrasında Kotor’a ulaşılıyor. Bunun dezavantajı hem uzun sürmesi hem de Kotor’a tersten giriş yapıyor olmak. Yani Ulcin, Bar, Budva ve sonrasınd Kotor’a varılabiliyor. İkincisi ise, Mostar üzerinden 3 vesait değiştirerek fakat süreyi yarı yarıya indirerek (yaklaşık 5 saat) ulaşımı sağlamak. Burada kritik olan konu aktarma yapılacak olan otobüs saatlerinin çok iyi ayarlamak Çünkü sefer sayıları çok fazla değil. Bir aktarmayı kaçırdığınız takdirde uzunca bir süre o lokasyonda beklemekten başka çare yok. Bu bakımdan biraz daha stresli ve riskli. Ulaşım süresini kısaltmak için biz de ikinci methodu seçerek ilerledik. Bunların dışında bir seçecek ise taksi ile ulaşım imkanı. Bize de taksi ile ulaşım teklif edenler oldu, fakat fiyat olarak daha pahalı, yaklaşık olarak 100 euro istiyorlar.

Mostar otogarından sabah erken saatlerde Trebinje semtine giden otobüs var. Bunu kullanmazsınız öğleden sonra bir sefer daha vardı.

Trebinje’ye ulaştıktan sonra Karadağ’a giriş yaparak Herceg Novi semtine giden bir otobüse binmek gerekiyor. Yine bu otobüsünde sefer sayısı çok az. Mostar‘dan gelen aracın buradaki seferi mutlaka yakalaması gerekiyor:) Bu konuda biz çok stres yaşadık, acaba yetişebilecek miyiz diye. Gerçektende 5 dk ile kurtardık ve diğer otobüse yetiştik.

Herceg Novi’den Kotor’a ulaşımda bir sıkıntı yok. Neredeyse saat başı kalkan otobüsler ile gitmek mümkün. Yaklaşık 30 dk içerisinde Kotor merkeze ulaşılıyor. Üstelik yolculuk körfez kenarından yapıldığı için inanılmaz keyifli, müthiş manzaralar eşliğinde seyahat edebiliyorsunuz.

KONAKLAMA

Kotor Old Town Girişi

Kotor’da eski şehir içerisinde veya old town dışında merkeze yakın sokaklarda konaklama tercih edilebilir. Biz eski şehir (Old Town) içerisinde Apartment Leoisimli bir apart otelde kaldık. Bir gece çift kişi konaklama ücreti 45 euro idi. Apart daire konum itibariyle eski şehir içerisinde çok merkezi bir konumda.

Diğer Konaklama Seçenekleri; Kotor Konaklama

KOTOR KALESİ

Kotor şehir merkezinde Old Town bölgesinin tam arkasında yer alan bu kale ilk dikkatinizi çekecek yerlerden birisi. Bulunduğunuz yerden şöyle bir kafanızı kaldırıp baktığınızda tepenin sanki gökyüzü ile birleştiğini hissediyorsunuz. Ve bu tepe kıvrımlarla tırmanacağız bir kale ile çevirili. Kalenin zirvesine kadar çıkıp inmek neredeyse 1.5-2 saati alıyor. Başta gözümüz korksa da bacaklara kuvvet başladık tırmanmaya 🙂 Her basamakta kaleye doğru tırmandıkça gördüğünüz manzara daha da güzelleşiyor ve çıktıkça çıkmak istiyorsunuz aslında. Hele ki fotoğraf çekmeye de meraklıysanız kaçırılmayacak bir fırsat. Biz de en sonuna kadar tırmandık. Muazzam Kotor Körfezi’ni zirveden görmeden dönmeyin deriz..

Kotor Kalesi Tırmanış

Kaleye tırmanmak için öneriler;

  • Mümkünse sabah erken saatlerde hem kalabalık olmadan hem de sıcak bastırmadan çıkmakta fayda var.
  • Mutlaka spor ayakkabı ile tırmanın. Sandaletle gelen turistleri çok göreceksiniz fakat bazı basamaklar kaya parçaçıkları ile düzgün değil. Takılma riskiniz yüksek.  Bir de yaz aylarında tırmanacaksanız şapka tavsiye ederiz, gölge yer bulmak çok güç.
  • Kalenin tamamına çıkıp inmek için rahat 1.5-2 saat ayırmanız gerektiğini unutmayın!
  • Ve yanınızda su bulundurun.

OLD TOWN (ESKİ ŞEHİR)

Kotor şehir merkezinde hemen sahil kenarında yer alan toplam 3 adet giriş kapısı bulunan (deniz, kuzey ve güney kapıları) Old Town (Eski Şehir) en çok zaman geçireceğiniz yerlerden birisi ve şehrin en turistik bölgesi. Konaklama seçenekleri de ağırlıklı olarak bu bölge içerisinde yer alıyor.

Old Town daracık sokakları, sadece taştan yapılmış binaları ile otantik bir görüntüye sahip. Tarihin içinde geziyor gibi hissediyorsunuz.  Daracık sokaklar arasında çok keyifli kafeler, restoranlar, minik dükkanlar, dondurmacılar yer alıyor.

Kotor Old Town

Yine bu bölge içerisinde yer alan tarihi yerlerden bir tanesi saat kulesi. Saat kulesi deniz tarafına bakan ana giriş kapısından eski şehir içine giriş yaptıktan sonra hemen sizi karşılıyor.

Bunun dışında eski şehrin iç bölgelerine doğru yüründüğünde gezilebilecek yerlerden bir diğeri, St. Tryphon Kathedrali 12.yy’da inşa edilmiş bir Katolik kathedralidir. Çeşitli depremlere maruz kaldığı için defalarda restore edilmiştir.

YEME-İÇME

Kotor’da yeme içme için fazla bir önerimiz olmayacak maalesef. Çünkü şehirde tavsiye edilecek özel bir yemek bulunmuyor. Tüm restoranlarda pizza, makarna, hamburger gibi yiyecekler fazlasıyla yer alıyor. Bazı restoranlarda ise menülü seçenekler var.

Biz Kotor’da kaldığımız akşam yemek için bu tarz menüsü olan bir restoran seçtik. Restoranın ortamı gayet keyifliydi. Fakat benim seçtiğim menüde domates çorbası diye gelen tabakta sanki makarna için hazırlanmış domates salçalı bir sos gelmişti, çorba demeye bin şahit ister.  Yine Bora’nın seçtiği menü daha başarılı çıktı 🙂

Kotor akşam yemeğinde domates çorbası diye gelen sos:)

Tatlı olarak ise dondurma yemek istedik. Büyük heveslerle gittiğimiz dondurmacılarda maalesef hayal kırıklığına uğrattı. Nerede bizim Yaşar Usta, Ali Usta dondurmacıları demeden edemedik 🙂

Kotor’da bir akşam konakladıktan sonra ertesi sabah yarım saat mesafede bulunan Budva‘ya doğru yola çıktık. Devamı Budva yazısında;)

Bol gezmeler,

Cansu & Bora

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Budva Gezi Rehberi

Mostar Gezi Rehberi

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It
Show Buttons
Hide Buttons